ČUJE LI VAŠA BEBA DOBRO? Evo nekoliko načina kako da to provjerite!

Mame i bebe
ČUJE LI VAŠA BEBA DOBRO? Evo nekoliko načina kako da to provjerite!
.

Briga oko tek rođenih beba je mnogo, a naročito ako je to vaše prvo dijete. Jedna od takvih briga koje su i opravdane jeste briga za sluh. Ako ste zabrinuti čuje li vaša beba dobro, postoji nekoliko načina da provjerite kako se razvija njeno čulo sluha.  Evo koji su to.


- Od rođenja do trećeg mjeseca beba će prestati mahati rukama kada čuje buku; počet će plakati kada neko povisi ton; zaustavit će sve aktivnosti kada joj govorte.

- Od trećeg do šestog mjeseca počet će obraćati pažnju na zvukove koji su joj zanimljivi.

- Od šestog to 12. mjeseca beba će okretati glavu prema izvoru zvuka; počet će oponašati zvukove koje često čuje i znat će izgovoriti barem jednu riječ.

Jedno od 1.000 beba rađa se s oštećenjem jednog ili oba uha. Ipak, većina problema s govorom, jezikom ili učenjem posljedica su oštećenog sluha.

Također, dječiji sluh može biti oštećen i kasnije u životu, nakon brojnih infekcija uha, prebolovanog meningitisa, neke druge hronične bolesti ili ako u porodici postoje slučajevi oštećenog sluha.

A, ako sumnjate da vaša beba ima problema sa sluhom, konsultirajte se s pedijatrom, otorinolaringologom ili logopedom. Također, sluh kod djece treba provjeravati tokom cijelog djetinjstva.

sluh-beba-uho

Ne propustite