Reakcije na promjenu imena Makedonije: NATO, EU, Grčka, Kosovo...

Svijet
Reakcije na promjenu imena Makedonije: NATO, EU, Grčka, Kosovo...
.

Čelnici NATO-a i Europske unije su izrazili podršku usvajanju ustavne izmjene u makedonskom Sobranju kojom će se zemlja od sada zvati Republika Sjeverna Makedonija, javlja Anadolija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg putem Twittera je tim povodom uputio čestitiku premijeru Makedonije Zoranu Zaevu.

"NATO snažno podržava potpunu implementaciju sporazuma, što će značajno doprinijeti uspostavljanju stabilnog i prosperitetnog regiona", naveo je Stoltenberg.

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i europski komesar za politiku proširenja i susjedsku politiku Johannes Hahn u saopćenju su također izrazili zadovoljstvo zbog odobrenja ustavne promjene u Sobranju.

Naveli su da su politički lideri i građani ovim pokazali odlučnost kako bi riješili jedan od najstarijih sporova u regionu.

Grčki premijer Alexis Tsipras čestitao je u petak makedonskom kolegi Zoranu Zaevu promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, saopšteno je iz službe grčkog premijera.

"Premijer je čestitao Zaevu na uspješnom završetku procesa izmjene ustava Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije", dodaje se u saopštenju.

Kosovo čestitalo među prvima

Najviši zvaničnici Kosova pozdravili su usvajanje ustavnih amandmana u Skupštini Makedonije, kojima je ratifikovan Prespanski sporazum s Grčkom o imenu zemlje, Republika Sjeverna Makedonija.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je naveo da je Skupština Makedonije pokazala hrabrost, viziju i visoku svest, glasajući za ustavne promjene predviđene Prespanskim sporazumom, čime je označen posljednji korak ka promjeni imena zemlje.

"Njihova odluka nije bila laka niti popularna, ali je bila ispravna odluka, koja prevazilazi stranačke interese za državu i građane”, napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

"Republika Makedonija ili Sjeverna Makedonija, kako će se sada zvati, učinila je veliki korak naprijed, otvarajući perspektivu za političku stabilnost, nastavak reformi i integraciju zemlje u sjevernoatlantske institucije, kako bi se obezbijedio bolji život građanima i mladim generacijama", istakao je Thaci.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj pozdravio je glasanje za ustavne izmjene u Skupštini Makedonije o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. On je na svom Facebook profilu napisao da je to veliki korak na putu euroatlantskih integracija susjedne zemlje.

"Ovaj značajan događaj u novoj historiji Zapadnog Balkana predstavlja nadu da će naš region krenuti ka stalnom miru. Čestitam svom kolegi Zoranu Zaevu na posvjedočenoj prozapadnoj viziji i Albancima u Makedoniji na ključnoj ulozi u ovim promjenama", naveo je Haradinaj.

I Crnogorci pozdravili odluku Skoplja

Vlada Crne Gore čestitala je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na historijskom glasanju o izmjeni Ustava kojom je Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

"Ovo je ogroman korak naprijed ka implementaciji budućnosti Makedonije u EU i NATO-u i stabilnom regionu na Zapadnom Balkanu", navodi se u zvaničnoj Twitter objavi Vlade Crne Gore.

Lider najveće makedonske opozicione stranke Hristijan Mickoski je usvajanje ustavnih izmjena kojim se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija nazvao izdajom i zatražio vanredne parlamentarne izbore.

VMRO DPMNE: Ovo je izdaja

Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsjedničkim koji su planirani za proljeće.

"Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobijediti, a volja građana će biti ispunjena", rekao je Mickoski, ističući da su poslanici odlukom da usvoje ustavne izmjene suspendovali volju građana koji su bojkotom referenduma rekli da su protiv.

Prema njegovim riječima, odluka o promjeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je "čin izdaje i donijeta je uz pritiske i prijetnje (poslanicima), a dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i građanima".

Ne propustite