RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Ako vaše dijete ima jedan od ovih simptoma, ne biste ga trebali voditi u vrtić

Mame i bebe
RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Ako vaše dijete ima jedan od ovih simptoma, ne biste ga trebali voditi u vrtić
.

Neugodni simptomi poput povraćanja ili proljeva su upozorenje svakom roditelju da dijete ne vodi u vrtić. Ako ste čuli ujutro da je vaše dijete kihnulo ili zakašljalo, vrlo vjerojatno ćete se zapitati je li to znak još jedne viroze, a ako ste zaposleni, sigurno vam nije jednostavno ostati kod kuće.

Ne brinite, niste jedini koji vodite borbu sami sa sobom. Mnogi roditelji nisu sigurni kada dijete treba ostaviti kod kuće. Ipak, stručnjaci otkrivaju da postoji pet simptoma koji ukazuju da je ipak bolje ne odvesti dijete u vrtić.

1. Vrućica

c

Jedan od najjasnijih znakova da bi dijete trebalo ostati kod kuće je povišena temperatura. Ako vaše dijete i nema druge simptome, vrućica ukazuje da se tijelo s nečim bori. 

“Ne možete znati hoće li se djetetu stanje poboljšati ili pogoršati, ali može biti zarazno i za druge pa je bolje da ostanete kod kuće i pričekate da vrućica nestane”, piše pedijatrica dr. Claire McCarthy za Harvard Health.

Stručnjaci upozoravaju da dijete ne bi smjelo imati temperaturu barem 24 sata prije nego što ga odvedete u vrtić.

2. Povraćanje ili proljev

c2

Neugodni simptomi poput povraćanja ili proljeva su upozorenje svakom roditelju da dijete ne vodi u vrtić. Čak i ako to učinite, vrlo vjerojatno će vas ubrzo nazvati iz vrtića da dođete po dijete.

“Morate brinuti o djetetu, ali i spriječiti širenje bolesti u grupi. Ovo je jedan od simptoma koji može ukazivati na rotavirus koji je iznimno zarazan i jednostavno se širi”, upozoravaju pedijatri.

3. Neprekidan kašalj

ccv

Ako vaše dijete ponekad zakašlje, ne trebate brinuti, ali neprekidan kašalj je dobar razlog da ipak ostanete kod kuće.

Pedijatri pojašnjavaju da neprekidan kašalj može biti znak ozbiljnije bolesti poput upale grla, a ako dijete otežano diše ili se žali na bol u prsima, trebali biste posjetiti liječnika. 

4. Bol

c1

Kada se dijete žali na glavobolju ili neku drugu vrstu boli, loše će se osjećati u kolektivu. Američka pedijatrijska akademija posebno upozorava roditelje da pripaze ako se dijete žali na bol u trbuhu koja traje duže od dva sata ili se javlja povremeno, ali uz neke druge simptome poput vrućice.

“Važno je ostati doma i ako dijete ima ranu na izloženom dijelu tijela koji se ne može zaštiti jer može pokupiti infekciju”, savjetuju iz Američke pedijatrijske akademije.

5. Neprekidan plač

cc

Plač je jedan od simptoma kojem je najteže utvrditi razlog. Vaše dijete možda plače jer želi ostati kod kuće, a možda se osjeća loše. Ponekad je razlog i jedno i drugo, ali ako mislite da bi ga plač mogao ometati u uobičajenim vrtićkim aktivnostima, bolje je ostati doma i pokušati shvatiti uzrok.

c3

Ako dvojite, pokušajte se osloniti na majčinski instinkt. On će vas rijetko prevariti.

DOBRO OBRATITE PAŽNJU: Znate li da boja mokraće može pokazati da li imate KARCINOM

Ne propustite