KOLIKO PUTA UPOTRIJEBITE ISTI PEŠKIR, A KOLIKO KUHINJSKU KRPU? Evo što radite pogrešno
Neki predmeti koje svakodnevno koristite u svom domu mogu sadržavati dosta bakterija.
Zbog toga je jako važno da obratimo pažnju na ove savjete stručnjaka.
Oni savjetuju koliko često trebamo prati kuhinjske krpe, peškire...
Kuhinjske spužve
Kuhinjske spužve brzo mogu postati pravo "leglo" bakterija. Najčešće se na njima nastani E.coli koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Razlog tome jest to što spužvom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa, a trebali biste ih baciti i zamijeniti novima čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno svaka dva tjedna u prosjeku, poručuje stručnjakinja
Emily McCrary-Ruiz-Esparza, House Method. Kako biste spužvama produljili vrijeme uporabe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će se znatno teže razviti bakterije. Jednom sedmično ih potopite u razrijeđeni jabukovo sirće ili ih operite u mašini za pranje posuđa.
Kuhinjske krpe
Kuhinjske krpe koristimo znatno duže nego što bismo trebali. Trebali bismo ih prati u prosjeku tri do četiri puta sedmično poručuje Leanne Stapf, direktorica u tvrtki Cleaning Authority. Zbog ostataka hrane koje krpama pokupimo s površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite zbog toga krpe prati na najmanje 90 stepeni. Zamijenite ih novima ako se na njima pojave mrlje koje ne možete ukloniti.
Peškiri
Jedan peškir ne biste trebali upotrijebljavati više od tri puta zaredom, poručuje stručnjak za higijenu Philip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, stanice mrtve kože i gljivice, pa ako ručnik koristite češće od tri puta, postoji velika vjerojatnost da ćete bakterije prenijeti na svoju kožu.