KOLIKO PUTA UPOTRIJEBITE ISTI PEŠKIR, A KOLIKO KUHINJSKU KRPU? Evo što radite pogrešno
Neki predmeti koje svakodnevno koristite u svom domu mogu sadržavati dosta bakterija.
Zbog toga je jako važno da obratimo pažnju na ove savjete stručnjaka.
![]()
Oni savjetuju koliko često trebamo prati kuhinjske krpe, peškire...
Kuhinjske spužve
![]()
Kuhinjske spužve brzo mogu postati pravo "leglo" bakterija. Najčešće se na njima nastani E.coli koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Razlog tome jest to što spužvom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa, a trebali biste ih baciti i zamijeniti novima čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno svaka dva tjedna u prosjeku, poručuje stručnjakinja
Emily McCrary-Ruiz-Esparza, House Method. Kako biste spužvama produljili vrijeme uporabe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će se znatno teže razviti bakterije. Jednom sedmično ih potopite u razrijeđeni jabukovo sirće ili ih operite u mašini za pranje posuđa.
Kuhinjske krpe
![]()
Kuhinjske krpe koristimo znatno duže nego što bismo trebali. Trebali bismo ih prati u prosjeku tri do četiri puta sedmično poručuje Leanne Stapf, direktorica u tvrtki Cleaning Authority. Zbog ostataka hrane koje krpama pokupimo s površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite zbog toga krpe prati na najmanje 90 stepeni. Zamijenite ih novima ako se na njima pojave mrlje koje ne možete ukloniti.
Peškiri
![]()
Jedan peškir ne biste trebali upotrijebljavati više od tri puta zaredom, poručuje stručnjak za higijenu Philip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, stanice mrtve kože i gljivice, pa ako ručnik koristite češće od tri puta, postoji velika vjerojatnost da ćete bakterije prenijeti na svoju kožu.