"Mućke": Kako danas izgleda legendarna glumačka postava (FOTO & VIDEO)

Nekad i Sad
"Mućke": Kako danas izgleda legendarna glumačka postava (FOTO & VIDEO)
Mućke (engl. Only Fools and Horses) je britanska humoristička serija, koju je kreirao i napisao John Sullivan. Serija se snimala u Peckhamu, južnom dijelu Londona.

Toliko puta smo odgledali sve moguće epizode, na svim mogućim TV stanicama, ali nam nikada nisu postali dosadni. Del Boy, Rodney i njihov djed odnosno ujak Albert su "zarazili" i one koji baš i nisu ljubitelji engleskog humora.

Mućke (engl. Only Fools and Horses) je britanska humoristička serija, koju je kreirao i napisao John Sullivan.

mucke8

Snimljeno je ukupno sedam sezona koje su se prikazivale na BBC-ju u periodu od 1981. godine do 1991. godine, uključujući specijalne epizode za Božić, a s jednom takvom serija je i završila emitovanje 2003. godine.

Serija se snimala u Peckhamu, južnom dijelu Londona. Glavni glumci su David Jason (ambicionzni trgovac Derek "Del Boy" Trotter), Nicholas Lyndhurst (Delov mlađi brat Rodney) i Lennard Pearce (kao njihov djed) kojeg je kasnije zamjenio glumac Buster Merryfield (glumio je njihovog ujaka Alberta). 

Cilj serije je da, na bilo koji način, braća zarade novac te se obogate, što im uglavnom ne uspijeva.

Del će ući u bilo kakav posao samo da bi došao do novca. Njegova uzrečica je: "Slijedeće godine u ovo doba bićemo milioneri". Njihov stan je često pun robe koju ne može da proda, od akten-tašni, u kojima je zaključama šifra za otključavanje, do krema za sunčanje usred zime.

mucke11

Del Boy – David Jason (75)

Rođen nakon Drugog svjetskog rata, Del je postao hranilac svoje porodice prije nego što je napustio školu. Njegova urođena brbljivost pomogla mu je da postane trgovac, bez obzira na kvalitet, bezbjednost ili zakonitost robe u njegovom posjedu. Posvećen sjećanju na svoju majku i pun mržnje prema ocu koji ga je napustio nakon majčine smrti, Del postavlja svoju porodicu na prvo mjesto, odbijajući da pošalje Rodneya u sirotište i pazeći na djeda do njegove smrti. Ipak, Del se nikad nije ustručavao da "smjesti" Rodneyu kako bi sačuvao svoju kožu ili čast. Popularan među ženama, Del je bio vjeren nekoliko puta tokom šezdesetih i sedamdesetih, ali se nikada nije oženio, da bi se na kraju smirio nakon drugog susreta sa Raquel i nakon što mu je rodila sina. Del pogrešno koristi francuske fraze da bi se pokazao kulturnim, ali uglavnom ispada smiješan. Delova sreća se promijenila 1996. kada su Del i njegova porodica postali milioneri zahvaljujući prodaji starinskog sata pronađenog u garaži. Pet godina je živio na visokoj nozi prije nego što je sve izgubio 2001. zbog pada akcija na berzi.

mucke12

Rodney Trotter  – Nicholas Lyndhurst (54)

Rođen ranih 1960-ih, nikada nije upoznao svoje roditelje. Njegova majka je umrla, a otac je pobjegao prije nego što je krenuo u školu, tako da su ga odgajali njegov stariji brat Derek i djed. Rodney je bio bistar, ali i naivan kao dijete, pohađavši časove matematike i crtanja prije nego što je upisao umjetnički koledž u Basingstokeu, odakle je izbačen nakon tri nedjelje nakon upotrebe marihuane, što mu je takođe donelo osudu, novčanu kaznu i uslovnu kaznu zatvora. Rodni se nakon toga pridružio Dereku u poslu, ali je bez ulične snalažljivosti i lukavosti, te ga Del često naziva tupadžijom. Rodni je mnogo puta pokušao da preuzme više kontrole u poslu, razvijajući nove interese ili sam započinjući poslove, ali tek nakon što je upoznao Cassandru u večernjoj školi, Del je konačno rješio da se ne miješa. Rodney se na kraju oženio sa Cassandrom, ali je i dalje ostao u zoni Delovog uticaja. U posljednjoj epizodi serije otkriva se da Rodneyev biološki otac nije Reg Trotter, već lokalna protuha Freddie "The Frog". Takođe, u ovoj epizodi dobija kćerku Joan nakon što je Kasandra prethodno već bila pobacila.

mucke13

Djed – Lennard Pearce (1915-1984)

Rođen na početku 20. vijeka, Edward Trotter, Delov djed sa očeve strane, služio je u vojsci tokom Drugog svjetskog rata i radio na mnogim polukvalifikovanim poslovima. Rano je postao udovac i svoje posljednje godine je provodio čisteći kuću i kuhajući dok su Del i Rodney bili na poslu. Djed nikad ne skida svoj šešir, gleda najmanje dvije televizijske serije odjednom na dva televizora i rijetko mu uspijeva da mu ne zagore jela koje sprema. Umro je 1985. (nakon smrti glumca Lennard Pearcea) i sahranjen je u epizodi "Strained Relations".

mucke14

Uncle Albert  – Buster Merryfield (1920-1999)

Rođen približno pet godina kasnije od svog starijeg brata Edwarda, Albert je u mladosti bio mornar, prvo u Kraljevskoj mornarici, a kasnije u trgovačkoj. Oženio se Adom, ali brak nije funkcionisao iz nepoznatih razloga, a Albert je postao usamljeni penzioner koji se potucao po kućama daljnjih rođaka sve dok nije došao na djedovu sahranu i na kraju se na prevaru uselio kod Dela i Rodneya. Preuzeo je zadatak spremanja kuće i kuhanja, radeći to primjetno bolje, a takođe je često posjećivao "Raginu glavu", pijući rum i svirajući klavir. Albert nikada nije prestajao da priča o svojim ratnim danima svakome u blizini, često pričajući dosadne anegdote zbog čega su ga Del i Rodney često ismijavali. Albertova smrt, 15 godina nakon useljenja kod svojih nećaka, oplakana je isto kao i djedova. To je naznačeno u epizodi snimljenoj nakon smrti glumca Buster Merryfielda 1999. U svom testamentu ostavio je Delu i Rodneyu po 200.000 funti što im je omogućilo da plate zaostale poreze.

mucke15

Raquel – Tessa Peake-Jones (58)

Njen lik je uveden zbog želje John Sullivana da ima više ženskih likova i za Dela da bi počeo da izlazi sa zrelijim ženama. Prvo pojavljivanje Raquel je planirano da bude i jedino, ali njena uloga je ponovo napisana godinu dana kasnije i od tada je stalni lik. Ambiciozna školovana pjevačica i glumica čija karijera nikada nije došla do izražaja, Raquel je upoznala Dela preko agencije za sklapanje poznanstava, ali su se razišli zbog njenog povremenog posla striptizete. Kasnije su se ponovo sreli i ovaj put ona se uselila kod Dela, pomažući mu na neki način da odraste. Kasnije u toku serije su dobili sina Damiena.

mucke16

Cassandra – Gwyneth Strong (55)

Inteligentna kćerka uspješnog poslovnog čovjeka iz srednje klase, Cassandra je upoznala Rodneya u Centru za obrazovanje odraslih. Njihova veza je brzo napredovala i na kraju šeste sezone njih dvoje su se vjenčali. Njena ambicija za uspješnom karijerom ju je, međutim, dovela u sukob sa Rodneyem, a njihov problematični brak je bio jedna od glavnih tema sedme sezone. Na kraju su se ipak pomirili i u kasnijim epizodama ona je prikazana kao upadljivo manje ambiciozna. Veza sa Rodneyem je ojačala nakon što je Cassandra doživjela pobačaj. Kasnije je Cassandra sa Rodneyem dobila djevojčicu.

mucke17

Trigger – Roger Lloyd-Pack (1944-2014)

Navodno tako nazvan jer je ličio na konja, Trigger je bio jedan od glavnih sporednih likova u seriji, a samo su se Del Boy i Rodney pojavili u više epizoda od njega. Lloyd-Pack je izabran pukom slučajnošću da glumi Triggera; Ray Butt, koji ga je angažovao da glumi Triggera nakon što ga je primjetio u pozorištu, došao je na tu predstavu da bi posmatrao Billy Murraya, potencijalnog glumca za ulogu Del Boya. U početku prikazan kao povremeni lopov koji snabdjeva Dela raznom robom, Triggerova uloga u seriji se promijenila tokom vremena. Šašavi čistač puta, koji je najčešće viđan u "Raginoj glavi", je prisvojio ulogu mjesnog idiota, obično mameći osmijehe u svakoj svojoj sceni zbog svoje opšte gluposti.

mucke18

Boycie – John Challis (72)

Delov prijatelj iz mladosti, bogati prodavac polovnih kola. Zbog svog visokog položaja gleda na sve, pa i na svoje prijatelje, sa visine i ne propušta priliku da napravi neku šalu na račun toga što oni stoje finansijski slabije od njega. Del, Rodney i ostali, međutim, njemu često uzvraćaju istom mjerom. Karakterističan je način na koji se smije. Osim s Delom, dosta se druži i sa Triggerom i Denzilom.

mucke19

Marlene – Sue Holderness (66)

Boycieva supruga. Za razliku od svog muža, Marlene se ne ponaša nadmeno u svakoj situaciji. Ona i Boycie su godinama pokušavali da dobiju dijete, ali im to nikako nije uspjevalo; još u ranoj fazi serije, Boycie joj je kupio psa Dukea da bi lakše preboljela to što nemaju djecu (pas se, štaviše, pojavio prvi put u istoj epizodi kad i Marlene). Na kraju je ipak uspjela da zatrudni i dobije sina Tylera.

mucke20

Mickey Pearce – Patrick Murray (58)

Rodneyev prijatelj. Najčešće je viđen u "Raginoj glavi". Često je pokušavao da nađe neku djevojku zajedno sa prijateljem Gavonom, ali uglavnom bez uspjeha. Kušao je Rodneya na pojedine poduhvate, kladio se s njim. Jednom prilikom su njih dvojica pokušali da vode zajednički biznis, ali je taj posao potpuno propao. Ostali na njega uglavnom gledaju kao na žutokljunca, jer je najmlađi od njih.

mucke21

Mike Fisher – Kenneth MacDonald (1950-2001)

Vlasnik "Ragine glave" (iako ne od samog početka; njegov prethodnik nikad nije viđen), Mike Fisher je postao poštovani vlasnik i prijatelj stalnih glumaca, kojega je Del uvijek vidio kao potencijalnog kupca za svakakvu sumnjivu robu koju je on prodavao. Mikeovi privatni problemi su rijetko bili predmet priče, iako je bio razveden prije nego što je preuzeo bar. Smrt glumca Kenneth MacDonalda 2001. je u seriji dovela do Mikeovog hapšenja zbog prevare u naknadnim epizodama, dok je lokalni kafandžija Sid preuzeo vođenje bara.

mucke22

Denzil – Paul Barber (64)

Kamiondžija koga Del često pokušava da iskoristi. Više puta se desilo da ga je nagovorio da, preko volje, odradi neki posao za njega, uglavnom u vezi sa prevoženjem robe kamionom. Imao je ženu Corine, koja se pojavila samo u jednoj epizodi; bilo je u planu još, ali je glumica koja je tumačila Corine ubrzo preminula pa više nije bila ni spominjana. Tek u posljednjim epizodama Denzil je pominje kao "bivšu ženu".

mucke23

Damien – Benjamin Smith (25)

Damien Derek Trotter, Delov i Raquelin sin, izrastao je u tipičnog ćudljivog i drskog tinejdžera i bio je stalna prijetnja Rodneyu, koji je u njemu gledao "sina đavola"; on je čak i predložio u šali ime Damien, ali su Del i Raquel ozbiljno prihvatili njegov prijedlog.

Ne propustite