DOZVOLJENA DNEVNA KOLIČINA SOLI: Iako neophodna organizmu, ne bi trebali prelaziti dozvoljenu dozu jer ovo su posljedice!
Za normalno funkcionisanje našeg organizma potrebno je unositi određenu količinu soli.
Dovoljna dnevna količina je 2 grama soli, a unesena dnevna količina ne bi trebala nikada prelaziti 5 grama. Za djecu vrijedi da im je potrebno i mnogo manje. Prosječan dnevni unos soli na našim prostorima je iznosi 11,6 grama, pri čemu žene unose 10,2 grama, a muškarci 13,3 grama. Kako procjenjuju stručnjaci, manji unos soli za samo 3 grama dnevno, a to je pola čajne žličice, smanjio broj infarkta miokarda između 1700 i 3500 slučajeva, a moždanoga udara između 2800 do 5500 slučajeva, čime bi se znatno smanjila i smrtnost od ovih teških bolesti. Manje od 10 posto populacije unosi preporučenu količinu soli, a čak 39 posto unosi više od 12 grama dnevno. To govori o navici pretjeranog soljenja hrane, ali i konzumiranja upravo onih proizvoda i namirnica koje sadrže sol.
![]()
Presoljeni hljeb i peciva
Hljeb i pekarski proizvodi najvažniji su izvor prekomjernoga unosa kuhinjske soli u populaciji. Istraživanje osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta pokazalo je da u hljebu ima preko 2 posto soli, što je više od udjela soli u kobasicama, pa to znači da u kilogramu hljeba ima do 20 grama soli. Još veći problem su djeca jer je udio soli u pecivima koja ona često jedu oko 3 posto pa i više. Prosječan unos kuhinjske soli kod djece je oko 9 grama, a gotovo 50 posto dolazi iz pekarskih proizvoda. Program smanjivanja kuhinjske soli može biti uspješan ako ima potporu prehrambene industrije, jer potrošači na taj način nesvjesno i neprimjetno unose manje kuhinjske soli.
![]()
Previše soli šteti zdravlju
Prekomjeran unos kuhinjske soli izravno je povezan s visinom krvnoga tlaka. Previše soli oštećuje krvne žile i pogoduje nastanku srčanih i bubrežnih bolesti, izravno je povezan s učestalošću moždanoga udara te je preduvjet za nastanak bubrežnih kamenaca, osteoporoze, čimbenik rizika za pretilost i neke vrste karcinoma, kao što su rak želuca i ždrijela. U našoj zemlji previsoki krvni tlak ima 37 posto populacije. Zabrinjavajuće je što u zadnja tri desetljeća učestalost ne pokazuje silazni trend, iako ih je moguće prevenirati smanjivanjem prekomjerne tjelesne mase, povećanjem tjelesne aktivnosti, prestankom pušenja i smanjivanjem prekomjernoga unosa kuhinjske soli.
![]()
Ograničiti unos natrija
Preporuča se da unos kuhinjske soli bude manji od 5 g dnevno, što je jedna čajna žličica. S obzirom na to da se natrij ne nalazi samo u kuhinjskoj soli, već ga mogu sadržavati i brojni aditivi i pomoćne tvari koje se koriste u proizvodnji hrane, postoje i preporuke za unos natrija i one su manje od 2 g dnevno. Natrij je mineral koji nam je prijeko potreban za život i njegova koncetracija u organizmu vrlo je konstantna. Višak natrija organizam izbacuje mokraćom, njegove rezerve nalaze se u koštanom tkivu. Fiziološke uloge natrija uključuju regulaciju ukupne količine vode u organizmu, ulogu u regulaciji krvnog tlaka te ulogu vezanu uz mehanizme transporta u staničnim membranama. Iz tog razloga ga moramo unositi u orgnizam. S druge strane, prekomjeran unos natrija, odnosno soli, pogoduje visokom krvnom tlaku, pa se kao mjera prevencije obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti preporuča smanjiti unos soli.
![]()
Preporuke za smanjenje unosa soli
Ne dosoljavati hranu, konzumirati što manje grickalica, krekera, čipseva i sl.,
ograničiti konzumaciju instant juha i jela (jer sadrže pojačivač okusa, natrijev glutaminat, koji je pravi primjer spoja koji sadrži natrij, a nije kuhinjska sol), oprezno dodavati u jela soja sos i slične umake, čitati deklaracije kupovnih proizvoda kako bismo znali koliko soli sadrže. Posebno oprezni s unosom soli trebalju biti osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka, srčani bolesnici i osobe s aterosklerozom.