ČEŠNJAK JE PRIRODNI ANTIBIOTIK: Nekoliko savjeta kako pravilno upotrebljavati češnjak u borbi protiv prehlade i gripe

Zdrav život
ČEŠNJAK JE PRIRODNI ANTIBIOTIK: Nekoliko savjeta kako pravilno upotrebljavati češnjak u borbi protiv prehlade i gripe
.

Jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu je češnjak,  a njegova snažna ljekovita svojstva se za liječenje koriste već hiljadama godina.

Češnjak je redovit gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

5
U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
„Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.“ -  ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić. 

1
A znate li što je čak 100 puta snažnije od antibiotika?
Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

2
1. Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

4
Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinova lišća, zrna kave ili komorača.

Ova boja stolice otkriva RAK DEBELOG CRIJEVA, obratite pažnju!

 

 

Ne propustite