GENIJALAN TRIK KOJI ĆE ODUŠEVITI SVE DOMAĆICE: Evo kako da očistite ribu za 3 minuta
Priprema ribe često je komplikovana mnogim domaćicama zbog teškoća sa čišćenjem ribe, ali evo kako da lako i brzo očistite sami ribu, bez propusta.
Za čišćenje ribe potreban vam je oštar nož, a prvo počnite sa vađenjem iznutrica. Isijecite ribu po sredini stomaka i izvadite iznutrice, kao na video snimku. Budite pažljivi dok siječete stomak ribe, samo ga sijecite po površini, jer ako zarijete nož duboko možete probušiti želudac ili žuč i tako zagorčati i pogoršati okus ribe. Važno je da ovaj postupak obavljate na papiru, kako ne biste napravili nered u kuhinji.
Nakon vađenja iznutrica treba da uklonite krljušt. Na dno duboke sudopere ili kade stavite drvenu podlogu (na primjer dasku za siječenje), a zatim oštrim nožem skidajte krljušt brzim pokretima noža od repa ka glavi. Očistite obje strane, a zatim operite ribu.
Glavu ribe siječete tako što ribu položite na jednu stranu, zatim nožem od stomaka do leđnog dijela blizu glave napravite ukoso rez, postupak ponovite i na drugoj strani. Kada napravite rez u obliku slova V, rukom odsječno povucite glavu ribe.
Za filetiranje ribe potreban vam je nož za filetiranje, odnosno onaj sa fleksibilnim sječivom. Ribu stavite na dasku, a zatim je presijecite na pola, ali ne potpuno, već toliko da bude otvorena. Kada je potpuno otvorite, laganim pokretom noža od glave do repa sijecite unutrašnjost ribe, odnosno filet, ali sijecite ga polako kako biste bili sigurni da ste odvojili meso od kostiju.
Pogledajte ceo postupak čišćenja i filetiranja u videu u nastavku: