Znate li što je to placentologija?

Mame i bebe
Znate li što je to placentologija?
Placentologija je vjerovanje koje podržava konzumiranje posteljice nakon poroda što rade mnoge životinjske vrste. Nama zvuči bizarno i čudno iako postoji nekoliko hipoteza koje potvrđuju da bi placentologija moga biti dobra za zdravlje majke. Pitamo se ima li doista istine u svemu tome?

Placentologija je vjerovanje koje podržava konzumiranje posteljice nakon poroda što rade mnoge životinjske vrste. Nama zvuči bizarno i čudno iako postoji nekoliko hipoteza koje potvrđuju da bi placentologija moga biti dobra za zdravlje majke. Pitamo se ima li doista istine u svemu tome?

Posteljica sadrži visoke razine prostaglandina koji stimulira povratak maternice u stanje u kojem je bila prije začeća, tkz. čišćenje. Oni koji zagovaraju placentologiju kažu da može smanjiti i postporođajnu depresiju i da može olakšati dojenje,
Iako je posteljica cijenjena u mnogim kulturama, što dokazuje i činjenica da se u nekim kulturama nakon porođaja ona zakopava kao nešto sveto, još uvijek nema dovoljno istraživanja, a ni dokaza da je ona toliko zdrava da bi postalo uobičajeno jesti ju nakon porođaja.

Poznato nam je da životinje jedu posteljicu kako bi se prehranile odmah nakon poroda, ali ljudi imaju razne izvore hrane tako da ne vidimo baš neku korist u konzumiranju ovakvog 'obroka'. Jedno od provedenih istraživanja bilo je ono na Sveučilištu na Floridi gdje su 3/4 majki izjavile da su imale pozitivno iskustvo nakon što su pojele posteljicu. Više energije, poboljšano dojenje, brži oporavak, sve su to činjenice koje su navele u korist placentologije i na osnovu toga preporučile i drugim majkama da urade isto. 

Ljudska posteljica također je sastojak u nekim tradicionalnim kineskim lijekovima, uključujući korištenje sušene ljudsku posteljice, poznat kao "Ziheche"  za liječenje neplodnosti i impotencije.

Nauka placentologiju smatra samo jednim ritualom čije dobrobiti još uvijek nisu dokazane.

U svakom slučaju nama ovo zvuči bizarno. A vama?

Ne propustite