OSJEĆATE MIRIS RIBE "TAMO DOLJE"? Ginekolog upozorava, SVAKA ŽENA OVO MORA ZNATI!

Praktična žena
OSJEĆATE MIRIS RIBE "TAMO DOLJE"? Ginekolog upozorava, SVAKA ŽENA OVO MORA ZNATI!
.

Ako ste nekada "tamo dolje" osjetili neugodan miris koji podsjeća na miris ribe, ginekolog daje pojašnjenje ove pojave.

Naime, riječ je o bakterijskoj vaginozi koju mnoge žene pogrešno zamijene s gljivičnom infekcijom.

ulozak-nsls

Bakterijska vaginoza pretjeran razvoj bakterija u vagini - izaziva otpuštanje jakog mirisa, koji podsjeća na miris ribe. Isti miris proizvodi i trihomonijaza, spolno prenosiva bolest koju izaziva parazit Trihomonas vaginalis.

Također nošenje uske odjeće može izazvati neprijatan miris u predjelu vagine, a to se dešava zato što znoj i bakterije zbog takvog oblačenja ostaju zarobljeni na koži.

ulozak2

Uzrok može biti i prevelika težina: ukoliko postoji višak kože, zbog kojeg se javljaju pregibi, na tim mestima znoj ostaje zarobljen i izaziva neprijatan miris.

Vaginalni miris se može mijenjati i tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, dešava se da žene dok vježbaju izluče malo urina, a nošenje uloška u tom trenutku možete izazvati neželjeni miris.

840735-joga-vezbe-za-ravan-stomak-i-ubrzanje-cirkulacije-ls-1

Ukoliko je žena zabrinuta u vezi sa vaginalnim mirisom, trebalo bi da poseti ljekara koji će otkriti uzrok problema putem rutinskih testova i uvidjeti da li se problem može riješiti bez terapije.

Sa druge strane, ako je uzrok mirisa infekcija, pacijentica će dobiti antibiotik ili neki drugi tretman koji će ukloniti uzrok neprijatnog mirisa.

stomak

Na kraju i da razjasnimo kako da znate da imate problem i da neprijatno mirišete tamo dole.

Kako je potvrdio određeni broj ginekologa normalno je da osoba koja je udaljena na korak od vas osjeti vaš miris, a ukoliko vaš miris dopire dalje od toga to znači da imate problem te da se trebate obratiti ljekaru i potražiti stručno mišljenje, odnosno pomoć.

vagina-bakterija

Prije nego krenemo sa savjetima kako da se riješite svrabeža i peckanja, sa vama ćemo podijeliti priču  Kler Baumhauer (45) iz Australije, kojoj su doktori skoro 20 godina govorili kako ima infekcije, a zapravo je u pitanju bilo nešto veoma opasno.

1

- Kako se u medijima stalno reklamiraju neke kreme i vaginalete protiv svraba, vjerovala sam da su moji intimni problemi česti, pa nisam brinula - kaže ona za parenting.au.

Tek kada je 2016. godine, kako kaže, osjetila da tegobe postaju neizdržive, i ponovo se bacila u potragu za dijagnozom, naišla je na ljekara koji je otkrio šta joj je. U pitanju je bio karcinom vulve.

Kler je imala svega 12 godina kad joj je konstatovan lichen sclerosis, kožna bolest koja uglavnom pogađa odrasle žene i najčešće se javlja u području vagine i anusa. Simptomi su najčešće svrab, peckanje i bol u zahvaćenim područjima.

Ovo oboljenje se često vraća nakon liječenja i ostavlja bijele tragove po koži.

4

Kako je Kler objasnio ljekar koji je i otkrio da boluje od karcinoma vulve, ta konstantna oštećenja kože u kombinaciji sa preaktivnim imunim sistemom ili disbalansom hormona doveli su do dijagnoze kancera.

Kler se danas bori sa kancerom i pokušava da putem interneta skrene pažnju ženama da ne zanemaruju ove i slične simptome, već da sve neuobičajeno prijave lekaru i ne odustaju dok ne dođu do dijagnoze.

U slučaju da vam doktori potvrde da se radi ipak o gljivičnoj infekciji i da zbog toga imate svrabež, problem pokušajte riješiti sa ovim prirodnim lijekovima, piše "Net.hr".

Čajevi

cajnaslovna

Protiv svrbeža i peckanja koji su rezultat gljivične infekcije, učinkovit je čaj od ružmarina. On se može koristiti i kao sredstvo za svakodnevno intimnu njegu. Ako ste patite od infekcije kvascem, trebate popiti jednu do četiri šolje tog čaja dnevno. 

U borbi protiv gljivične infekcije, pijte nezaslađen sok od borovnice nekoliko puta dnevno. Možete piti i tablete s ekstraktom brusnica ili jesti sušene borovnice, a rezultati će uskoro biti vidljivi. 

Ulja

cajevac

Ulje čajevca ima jaka protugljivična svojstva. Namočite tampon s nekoliko kapljica ulja čajevca i stavite ga u vaginu i ostavite ga tako dva do tri sata da djeuluje. Cijeli proces ponovite dva puta dnevno. 

Sličan učinak ima i ulje origana, kojeg možete nanjeti površinski ili razrijeđeno u maslinovom ulju. Možete ga konzumirati i oralno u obliku dvije kapsule dnevno. Problem s gljivičnom infekcijom se možete riješiti u nekoliko tjedana s ovim tretmanom. 

Bijeli luk

bijeli-luk1

Jedite bijeli luk ako imate gljivičnu infekciju. Jedna opcije je da napravite pastu od nasjeckanog luka i nanesete je na inficiranu površinu. Također, možete konzumirati miks ulja, bijelog luka, vitamina E u kapsulama i kokosovog ulja. 

Sirće

sirce

Kupite organski čisto sirće i to po mogućnosti od jabuke. U kadu s toplom vodom ulijte jednu šoljicu sirćeta. U toj kupki se namačite 20 minuta, a zatim se nježno obrišite peškirom. 

Neven

neven

Ova biljka također ima protugljivična i protuupalna svojstva. Zgnječite nekoliko listova nevena, ali se pobrinite da je biljka čista i neobrađena hemikalijama, te ih tako nanesite na inficiranu površinu. No, ovaj tretman treba svakako izbjegavati u trudnoći.

Ne propustite