MIOMI, OTKRIJTE IH NA VRIJEME: Simptomi koji ukazuju na ove izrasline u maternici

Praktična žena
MIOMI, OTKRIJTE IH NA VRIJEME: Simptomi koji ukazuju na ove izrasline u maternici
.
Točan uzrok fibroida maternice nije poznat, ali se pretpostavlja da hormoni u jajnicima - poput estrogena i progesterona - i geni igraju ulogu u njihovom razvoju
 
Fibroidi ili miomi maternice su oubičajene, benigne izrasline na zidovima maternice. Ovi fibroidi se sastoje od skupina mišićnih stanica i drugih tkiva, te mogu biti sitni poput veličine graška do veliki od 12,7 do 15,24 centimetara.
Liječnici ih svrstavaju po mjestu gdje rastu: u unutrašnjosti ili izvan maternice. Fibroidi su gotovo uvijek dobroćudni i u rijetkim slučajevima mogu se pojaviti kancerogeni fibroidi. Ako imate benigni fibroid, to ne povećava rizik od razvoja kancerogenih fibroida ili drugih karcinoma maternice.
1
Koji su uzroci mioma maternice?
Točan uzrok fibroida maternice nije poznat, ali se pretpostavlja da hormoni u jajnicima - poput estrogena i progesterona - i geni igraju ulogu u njihovom razvoju. Istraživači smatraju da je rast pod utjecajem hormona jajnika, budući da se fibroidi rijetko pojavljuju prije nego što žena prvi put dobije menstruacaiju, a obično raste tijekom trudnoće i smanjuje se nakon menopauze.
Promjene u prehrambenim navikama mogu potencijalno usporiti rast fibroida. Hrana bogata sterolima koji su povezani s estrogenom - poput soje, crvenog mesa i zelenog lisnatog povrća - može pridonijeti rastu fibroida. Izbacivanje tih prehrambenih proizvoda iz prehrane neće zaustaviti ili spriječiti rast fibroida, ali bi to moglo usporiti proces. 
5
Koji su simptomi mioma maternice?
Mnoge žene nemaju nikakvih simptoma, a kad i imaju mogu ih povezati s drugim uzrocima. Najčešće su to menstruacije koje traju sedam ili više dana, učestalo mokrenje, bol u zdjelici, teška krvarenja tijekom menstruacije i bol u nogama ili leđima. 
Fibrodi mogu dovesti i do neplodnosti ili pobačaja rano u trudnoći, te do anemije, umora (od anemije), pa čak i do začepljenja krvnih žila i živaca, što dovodi do akutne i teške boli.
2
Kako se dijagnosticiraju i liječe?
Fibroidi se često otkrivaju tijekom rutinskog pregleda zdjelice, kada ginekolog provjeri maternicu, jajnike i vaginu. Međutim, oni često mogu proći nezamjećeni, pogotovo ako je pacijentica pretila.  
3
Da bi se potvrdila prisutnost fibroida, mogu se provesti testovi:
ultrazvuk
kontrastna histerosonografija
magnetska rezonanca
histerosalpingografija
histeroskopija
4
Kako većina žena s fibroidima nema simptome, možda i ne trebaju liječenje. Veličina i položaj fibroida, dob žena i želi li se zatrudnjeti u budućnosti, može utjecati na odluku o liječenju fibroida i koje liječenje odabrati. Fibroidi se smanjuju sami nakon menopauze.
Kontracepcijske pilule i druge vrste hormonalne kontrole začeća, mogu se koristiti za kontrolu teških krvarenja i bolnih razdoblja. No, to nije trajno rješenje i ne bavi se problemima u trudnoći ili ponovljenim gubitkom trudnoće povezanih s miomima.
Hirurške opcije su miomektomija, kojom se uklanjaju miomi, ne dirajući maternicu no može ponovno doći do njihove pojave. Odstranjivanje maternice, to jest histerektomija, je jedino trajno rješenje za miome maternice. No, nakon nje žena više ne može rađati i, ako se hirurški uklanjaju i jajnici, mora uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju.
 

Ne propustite