PROFESORU U HRVATSKOJ SMETA HALAL HRANA: Evo šta stvarno znači termin HALAL
Na snimku se vidi kako profesor u Hrvatskoj objašnjava zbog čega mu smeta halal hrana.
Redakciji portala "Crna kronika Hrvatska" poslali ste video klip u kojem uvaženi profesor u Hrvatskoj objašnjava kako i zašto mu smeta halal hrana u Hrvatskoj.
Islam u Hrvata danas je vrlo rijetka pojava. Po popisu stanovništva 2011. u Hrvatskoj živi 62.977 muslimana, od čega ih se 9.647 izjašnjava Hrvatima.
Termin halal potječe iz arapskog jezika te znači dozvoljeno ili dopušteno, dok arapska riječ haram, znači zabranjeno ili nedozvoljeno. U islamu, jednoj od vodećih religija, halal označava koncept prehrane kojega se trebaju pridržavati svi vjernici islamske vjeroispovijesti.
DŽAMIJA U "SUNČANOM SPLITU": Mostarci odgovorili Hrvatima duhovitom fotomontažom! (FOTO)
Ipak, halal ne predstavlja samo hranu, nego označava naputak prema kojemu bi se trebalo živjeti. Taj stil života propisan je šerijatom. Također, u Kur’anu je vezano za ova dva pojma sve opisano, te svaki pripadnik islamske zajednice mora voditi brigu o tome što i kako konzumira.
Inače je halal hrana dostupna na svim područjima svijeta, a također je prihvatljiva za sve životne dobi i za pripadnike drugih religija, kao što su i sve namirnice zdravstveno ispravne.
Pa se tako ne smije konzumirati ovo meso:
-svinja i vepar
-psi i životinje mesožderi, poput medvjeda i lavova
-ptice grabljivice, kao što je sokol
-štetočine kao što je štakor ili škorpion
-„životinje“, odnosno kukce koje je zabranjeno ubijati prema islamu – mrave, pčele
-„životinje“, odnosno kukce koji se smatraju odvratnima poput muha i crva
-životinje, tj. reptile koji žive i na obali i u vodi, kao što su žabe i krokodili
-mule i domaće magarce
-sve otrovne i opasne morske životinje
Namirnice koje se ne smiju konzumirati:
žitarice pripremljene s haram namirnicama, poput alk.ohola, masti i životinjskog sala
ekstrakt vanilije jer se priprema koristeći alkohol
želatina jer je najčešće svinjskog porijekla
glicerol, mono i diaciglicerol jer su najčešće životinjskog porijekla