PROFESORU U HRVATSKOJ SMETA HALAL HRANA: Evo šta stvarno znači termin HALAL

Region
PROFESORU U HRVATSKOJ SMETA HALAL HRANA: Evo šta stvarno znači  termin HALAL
.

Na snimku se vidi kako profesor u Hrvatskoj objašnjava zbog čega mu smeta halal hrana.

Redakciji portala "Crna kronika Hrvatska" poslali ste video klip u kojem uvaženi profesor u Hrvatskoj objašnjava kako i zašto mu smeta halal hrana u Hrvatskoj.

Islam u Hrvata danas je vrlo rijetka pojava. Po popisu stanovništva 2011. u Hrvatskoj živi 62.977 muslimana, od čega ih se 9.647 izjašnjava Hrvatima.

Termin halal potječe iz arapskog jezika te znači dozvoljeno ili dopušteno, dok arapska riječ haram, znači zabranjeno ili nedozvoljeno. U islamu, jednoj od vodećih religija, halal označava koncept prehrane kojega se trebaju pridržavati svi vjernici islamske vjeroispovijesti.

DŽAMIJA U "SUNČANOM SPLITU": Mostarci odgovorili Hrvatima duhovitom fotomontažom! (FOTO)

Ipak, halal ne predstavlja samo hranu, nego označava naputak prema kojemu bi se trebalo živjeti. Taj stil života propisan je šerijatom. Također, u Kur’anu je vezano za ova dva pojma sve opisano, te svaki pripadnik islamske zajednice mora voditi brigu o tome što i kako konzumira.

Inače je halal hrana dostupna na svim područjima svijeta, a također je prihvatljiva za sve životne dobi i za pripadnike drugih religija, kao što su i sve namirnice zdravstveno ispravne.

Pa se tako ne smije konzumirati ovo meso:

 -svinja i vepar

 -psi i životinje mesožderi, poput medvjeda i lavova

 -ptice grabljivice, kao što je sokol

 -štetočine kao što je štakor ili škorpion

 -„životinje“, odnosno kukce koje je zabranjeno ubijati prema islamu – mrave, pčele

 -„životinje“, odnosno kukce koji se smatraju odvratnima poput muha i crva 

 -životinje, tj. reptile koji žive i na obali i u vodi, kao što su žabe i krokodili

 -mule i domaće magarce

 -sve otrovne i opasne morske životinje

Namirnice koje se ne smiju konzumirati:

žitarice pripremljene s haram namirnicama, poput alk.ohola, masti i životinjskog sala

ekstrakt vanilije jer se priprema koristeći alkohol

želatina jer je najčešće svinjskog porijekla

glicerol, mono i diaciglicerol jer su najčešće životinjskog porijekla

Ne propustite