POSTOJI LI ADEKVATNA ZAMJENA ZA KRAVLJE MLIJEKO? Uporedili smo četiri biljna mlijeka, i evo koje je jedino ispunilo sve uslove!
Veoma važan izvor vitamina i minerala, uključujući kalcij je kravlje mlijeko koje tijelo treba za zdravlje kostiju, posebno tijekom djetinjstva i adolescencije.
Bademovo mlijeko može biti ukusno, ali studija koja je upravo objavljena u časopisu Journal of Food Science and Technology sugerira da trendovski napitak također ima neke nedostatke.
![]()
Kada su istraživači uspoređivali prehrambene profile četiriju popularnih "alternativnih" mlijeka, otkrili su da je sojino mlijeko najbolje - i da kod "mlijeka" badema, riže i kokosa nedostaju hranjive tvari važne za cjelokupno zdravlje.
![]()
Te četiri vrste mlijeka često se prodaju kao zdrave i prikladne zamjene za pravu stvar. Da bi se utvrdilo jesu li ove tvrdnje osnovane, znanstvenici na McGill University u Kanadi proučili su prehrambene oznake nekoliko nezaslađenih bademovih, sojinih i rižinih mlijeka, plus proizvode bez mliječnih sastojaka, na policama trgovina.
![]()
Kravlje mlijeko, rekli su istraživači, još uvijek je najcjelovitiji i uravnoteženi izvor bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata. Sojino mlijeko, popularna alternativa više od četiri desetljeća, najčešće se može usporediti s kravljim mlijekom u smislu ukupne ravnoteže hranjivih tvari. Također je najbolgatije proteinima od svih alternativnih mliječnih opcija koje su proučavali, s oko 7 do 12 grama (i oko 95 kalorija) po otprilike 250 ml.
![]()
Sojino mlijeko također sadrži fitonutrijense poznate kao izoflavoni, za koje se pokazalo da pomažu u borbi protiv raka. Međutim, nije savršena zamjena; neki se ljudi žale na "svojstven okus", napisali su autori, a neki su znanstvenici izrazili zabrinutost zbog "antihranjivih" tvari koje se prirodno nalaze u soji, poput fitinske kiseline, što može otežati da tijelo apsorbira i probavlja važne vitamine i minerale.
![]()
"Jasno je da je sojino mlijeko najbolja alternativa za zamjenu kravljeg mlijeka u ljudskoj prehrani", zaključili su istraživači. Priznaju, međutim, da više ljudi može uživati u okusu bademovog mlijeka. Oni koji odaberu potonje bi trebali biti sigurni da dobivaju dovoljno hranjivih tvari, poput ugljikohidrata i proteina, preko drugih izvora u prehrani, napisali su.
UPOTREBA ĐUMBIRA: Kada je poželjno koristiti ovu namirnicu, a kada nikako ne bismo smjeli!