UPOTREBA ĐUMBIRA: Kada je poželjno koristiti ovu namirnicu, a kada nikako ne bismo smjeli!
.
Upotreba đumbira u prehrani ima mnogobrojne dobrobiti, a mršavljenje je samo jedna od njih.
Đumbir je namirnica koja na mnogo načina dobro djeluje na naše zdravlje i treba je uvrstiti u prehranu, no postoje situacije kada ga ipak ne bi trebalo jesti. U daljnjem tekstu ćemo govoriti o tome kada i zašto ga jesti, a kada ipak izbjegavati ovaj egzotični gomolj limunasto-paprenog okusa.
Zašto je đumbir dobar za zdravlje?
• Đumbir ima protupalni učinak na organizam zbog čega ubrzava opravak mišića nakon vježbanja te pomaže ljudima koji pate od osteoartritisa.
• Zagrijava tijelo i potiče cirkulaciju.
• Đumbir je dobar i kod ublažavanja morske bolesti, ali i ostalih vrsta mučnina. Osobito je dragocjen trudnicama.
• Pomaže također kod jačanja imuniteta, ubrzava metabolizam, poboljšava probavu, grije tijelo, sprječava nastanak dijabetesa tipa 2 te raka.
• Pomaže kod bolesti desni, jača ih i suzbija krvarenje.
• Pomaže kod mršavljenja.
Najbolji način za konzumiranje đumbira
Naribajte svježi đumbir u smoothie ili svježe cjeđeni sok. Možete ga dodati toplome ili hladnome čaju ili pak skuhati čaj od đumbira. Nariban ide i u dresinge za salate , umake, marinade ili pak deserte. Možete ga i nasjeći na listiće i žvakati.
Kada ipak izbjegavati đumbir?
Đumbir ne bi smjela jesti djeca mlađa od 12 godina te osobe koje uzimaju lijekove za srce i dijabetes te osobe koje pate od žučnih kamenaca ili se spremaju na operaciju. Osobe koej pate od bilo kakvih kroničnih bolesti bi se trebale konzultirati s liječnikom o bilo kakvim promjenama prehrambenih navika pa tako i o konzumaciji đumbira.