KONZUMACIJA RIBLJEG ULJA: Prednosti i nedostaci unosa u organizam!

Zdrav život
 KONZUMACIJA RIBLJEG ULJA: Prednosti i nedostaci unosa u organizam!
.

Riblje ulje je od iznimne važnosti za zdravlje našeg organizma, a najbolji način unosa ribljeg ulja je putem prehrane, a ne dodataka prehrani.

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline i vitamine A i D. Omega-3 masne kiseline pronađene u ribljem ulju mogu zaštititi srce, ali moramo zapamtiti da je jedenje ribe bolji način za unos ribljeg ulja ili omega-3 masnih kiselina od uzimanja dodataka.

1

Rak prostate
Jedna je studija pokazala da riblje ulje, uz nisku razinu masnoće, smanjuju rizik od razvoja raka prostate. Međutim, druga studija povezuje višu razinu omega-3 s višim rizikom od agresivnog raka prostate. Istraživanje objavljeno u časopisu National Cancer Institute sugerira da visoki unos ribljeg ulja povećava rizik od raka prostate visokog stupnja za 71 posto.

2

Poslijeporođajna depresija
Konzumiranje ribljeg ulja tijekom trudnoće može smanjiti rizik od depresije nakon poroda. Istraživači savjetuju da jedenje ribe s visokom razinom omega-3 dva ili tri puta tjedno može biti korisno. Preporučuju se prehrambeni izvori, umjesto dodataka, jer oni također daju proteine i minerale.

3

Mentalno zdravlje
Osmotjedna pilot studija provedena 2007. godine ukazuje na to da riblje ulje može pomoći mladim ljudima s problemima u ponašanju, posebno s poremećajem hiperaktivnosti i nedostatkom pažnje (ADHD). Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su konzumirala između 8 i 16 grama (g) EPA i DHA dnevno pokazala značajna poboljšanja u ponašanju, kako su ocijenili njihovi roditelji i psihijatar koji je radio s njima.

4

Kardiovaskularne bolesti
Omega-3 masne kiseline pronađene u ribljim uljima mogu zaštititi srce tijekom mentalnog stresa. Rezultati objavljeni u American Journal of Physiology upućuju na to da ljudi koji su uzimali dodatke ribljeg ulja dulje od jednog mjeseca imali bolju kardiovaskularnu funkciju tijekom mentalno stresnih testova. U 2012., istraživači su napomenuli da riblje ulje, kroz protuupalno svojstva, pomažu stabilizirati aterosklerotične lezije. U jednoj studiji otkriveno je da su ljudi sa stentovima u srcu, koji su uzimali dva lijekova koji razgrađuju krv, kao i omega-3 masne kiseline, imali manji rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koji nisu uzimali riblje ulje.

5

Alzheimerova bolest Dugi niz godina smatralo se da redovita potrošnja ribljeg ulja može spriječiti Alzheimerovu bolest. Međutim, velika studija pokazala je da riblje ulje nije bilo bolje od placeba u sprečavanju Alzheimerove bolesti. U međuvremenu, studija objavljena u Neurology 2007. godine izvijestila je da prehrana bogata ribom, omega-3 uljem, voćem i povrćem smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

6

Gubitak vida
Adekvatna prehrambena potrošnja DHA štiti ljude od gubitka vida povezanog sa starenjem, izvijestili su kanadski istraživači u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Razvoj fetusa
Omega-3 može pomoći u poboljšanju fetalnog kognitivnog i motoričkog razvoja. Godine 2008. znanstvenici su otkrili da konzumacija omega-3 tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće može poboljšati senzorski, kognitivni i motorički razvoj bebe u trbuhu.

U kojim namirnicama ima najviše ribljeg ulja?
Fileti masne ribe sadrže do 30 posto ulja, ali ta se brojka razlikuje. Bijela riba, kao što je bakalar, sadrži velike koncentracije ulja u jetri, ali manje ukupnog ulja. Masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju srdele, haringa, sardine, losos, pastrvu i skuše. Ostali životinjski izvori omega-3 masnih kiselina jesu jaja. Nalazimo ga i u lanu, spirulini, orasima, chia sjemenkama, rotkvicama, svježem bosiljku, 
lisnato tamnozeleno povrće, kao što je špinat.

7

PROLJEV I PREHRAMBENE NAVIKE: Evo šta smijete jesti a šta morate apsolutno izbjegavati

Ne propustite