POMAŽE U BORBI PROTIV UPALA, ALERGIJA I KARCINOMA: Crveni luk je ipak bolji od bijelog, a evo zašto!

Porodica i zdravlje
POMAŽE U BORBI PROTIV UPALA, ALERGIJA I KARCINOMA: Crveni luk je ipak bolji od bijelog, a evo zašto!
.

I bijeli i crveni luk sadrže antioksidanse, ali nove studije pokazuju je crvena verzija odlična u prevenciji i borbi protiv raka.

l7

Naučnici su izložili ljudske ćelije raka ekstraktima pet vrsta luka, otkrili su da je ekstrakt crvenoga luka ubio četiri puta više ćelija u poređenju s ostalim svjetlijim lukovima.
ll

Zašto baš crveni luk?

l5

Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida. Takođe, istraživanje je pokazalo kako crveni luk sadrži i antocijanine – biljne pigmente koji poboljšavaju djelovanje kvercetina, ali se bore i protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do karcinoma, srčanih bolesti, dijabetesa i upalnih stanja.

l4

Antocijanini su zaslužni za crvene, plave, ljubičaste i crne nijanse brojnog voća i povrća. Nutricinosti preporučuju odabir bogato obojenoga voća i povrća, pa zato ne čudi da crveni luk bolje funkcioniše u borbi protiv raka. Ovo je prvi put da je hipoteza potvrđena laboratorijskim dokazima.

l1

Istraživači su istovremeno otkrili kako je luk vrlo efektivan u borbi protiv ćelija karcinoma dojki. Smatraju kako luk ometa komunikaciju između ćelija raka i stvara nepovoljnu okolinu za njihovo širenje, zbog čega se uništavaju. Naravno, tu teoriju još treba isprobati na čovjeku, ali preporučuju redovnu konzumaciju crvenog luka, barem kao prevenciju.

Dalja istraživanja

l3

Nadaju se kako bi tehnika ekstrakcije, testirana u studiji, a služi se vrućom vodom u sudoperi pod pritiskom, mogla omogućiti da kvercetin iz luka jednog dana služi kao dodatak ishrani ili kao lijek. Zasada je najbolje jesti svježi luk, budući da kuhanje uništava delovanje antioksidansa. Rezultati istraživanja dobri su i za uzgajivače luka jer bi se primjenom ove studije u svakodnevnom životu povećala prodaja i potražnja.

l

https://novi.ba/clanak/224748/prirodno-izlijecite-stitnjacu-potrebna-su-vam-samo-2-sastojka-a-lako-ih-je-nabaviti

Ne propustite