IMALA JE 14 GODINA KADA SE UDALA ZA TITA: Živjeli su velikoj neimaštini, evo kako je izgledala Brozova PRVA LJUBAV (FOTO)

Kiosk
IMALA JE 14 GODINA KADA SE UDALA ZA TITA: Živjeli su velikoj neimaštini, evo kako je izgledala Brozova PRVA LJUBAV (FOTO)
.

Prva supruga Josipa Broza bila je žena izuzetne lepote, Ruskinja Pelagija Denisova Belousova - Polka s kojom je stupio u brak u Sibiru. Ono što bi u današnje vrijeme bilo u najmanju ruku čudno je dob kada je mlada djevojka rekla sudbonosno da - sa samo 14 godina.

Josip Broz Tito bio je u Rusiji u zarobljeništvu carske ruske vojske tokom Prvog svjetskog rata. Kao vojnik austrougarske vojske je 1915. teško ranjen na istočnom frontu. Oporavak je trajao godinu dana a u tom periodu je u Omsku upoznao mladu Pelagiju.

josip-broz-tito-in-prison-1928

Polka je rođena u seljačkoj porodici, 1904. godine, u selu Mihajlovka kod Omska. U vrijeme zaljubljivanja imala je svega 13 godina, dok je Josip imao 24 godine. To je ujedno bila i najmanja razlika u godinama između Tita i njegovih žena.

1916. godine Polka postaje Brozova zakonita supruga. Vjenčali su se u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a samo četiri godine kasnije preselili su se u Jugoslaviju.

"To su bila teška vremena za mladu porodicu; Brozova majka Marija napustila je ovaj svijet je od španske gripe, otac Franjo se propio, a od petero djece koju je Polka rodila, na životu je ostao samo Titov sin Žarko," priča Miro Simčić, autor knjige Tito bez maske.

pelagija

Tada su je opisivali kao zgodnu i plahu, ali neobrazovanu i bojažljivu osobu. Sina Žarka rodila je 2. februara 1924.

Sredinom dvadesetih godina prošlog vijeka doselili su se u Zagreb. Polka je u to vrijeme bila domaćica, a kasnije se zaposlila i radila kao prodavačica u trgovini Bothe i Ehrmann u Iici. Živjeli su u velikoj neimaštini.

Godine 1926. i sama je pristupila Komunističkoj Partiji Jugoslavije. Godinu dana kasnije bila je u istoj partijskoj jedinici sa suprugovim prijateljem i poznatim hrvatskim piscem Miroslavom Krležom. Učestvovala je u demonstracijama i više puta bila hapšena.

Broz postaje profesionalni revolucionar i sve ga više zaokuplja politički rad zbog čega je i 1928. uhapšen u "Bombaškom procesu". Osuđen je na šest godina strogog zatvora. Kad je shvatila da će joj suprug završiti u zatvoru Pelagija je odlučila da se vrati u Sovjetski Savez u čemu joj je mnogo pomogao Krleža.

tito

Nakon što se vratila u svoju zemlju odlučila je da zatraži službeni razvod, a to je Brozu dala do znanja poslavši mu pismo u zatvor.

Da li je samo činjenica da joj je suprug u zatvoru dovelo do odluke da pokrene razvod prethodilo je nešto sasvim drugo još uvijek je misterija.

tito-11

Nagađa se i da je na taj čin bila prisiljena, ali ništa nije potvrđeno. Nakon odslužene kazne Tito se 1935. godine zaputio u Rusiju kako bi vidio ženu i sina. Službeno su se razveli u aprilu 1936.im je stigao čuo je vesti koje baš i nije očekivao. Naime, Polka mu je objasnila da im je sin zbog huliganskog ponašanja završio u popravnom domu jer je formirao uličnu bandu maloljetnika zvanu "Zlatni zub".

488509-tito-govori-engleski-ls

Broz je povukao ruske veze te je Žarka uspio izvući iz popravnog doma. Pelagija se poslije razvoda udala za fotografa Kominterne Rusa Petra Izmailoviča Raguljeva. 

Ne propustite