OPREZ, SAOBRAĆAJ OTEŽAN, ALI BIT ĆE JOŠ OPASNIJE: Policija isključuje automobile koje nemaju ZIMSKU OPREMU

Bosna i Hercegovina
OPREZ, SAOBRAĆAJ OTEŽAN, ALI BIT ĆE JOŠ OPASNIJE: Policija isključuje automobile koje nemaju ZIMSKU OPREMU
.

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i zaleđenog kolovoza još uvijek je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-17 Konjic-tunel Ivan (Bradina), saopćeno je iz BIHAMK-a.

Uklonjena su popriječena teretna vozila na regionalnom putu R-445 Nemila-Zenica. i uspostavljeno je saobraćanje.

Završen je uviđaj saobraćajne nezgode i uspostavljeno saobraćanje na putu Jajce-Vinac.

Uspostavljeno je i saobraćanje za teretna vozila na putu Gornji Vakuf/Uskoplje-prevoj Makljen, ali uz upotrebu lanaca.

auto

Trenutno je na snazi zabrana saobraćanja za teretna vozila na području Romanije.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, u Sarajevu se večeras dogodilo više saobraćajnih nezgoda, ali sve su s manjom materijalnom štetom.

Na većini puteva u višim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca. 

untitled

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, na pojedinim dionicama visine do 50 cm. Izdvajamo put Livno-Bosansko Grahovo-Strmica. Sniježnih nanosa ima i na putu Livno-Šuica. U nižim predjelima kolovoz je mokar i djelimično zasniježen. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

S obzirom da se očekuju intenzivnije sniježne padavine i jači udari vjetra, rad zimskih službi podiže se na veći stepen pripravnosti. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu. 

snijeg

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

snijeg-putevi

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t. 

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

Sutra se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. Ponegdje i u višim planinskim djelovima Hercegovine kiša može prelaziti u susnježicu i snijeg. Očekivana visina novog snježnog pokrivača, u većem dijelu Bosne, od 5 do 15, u centralnim i istočnim područjima lokalno od 25 do 30 cm. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 2 do 5, a najviša dnevna od -3 do 2, na jugu do 7 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH. 

POTPUNI KOLAPS, NE KREĆITE NA PUT AKO NE MORATE: Zatvorene ceste, a evo gdje je najgore

Ne propustite