POTPUNI KOLAPS, NE KREĆITE NA PUT AKO NE MORATE: Zatvorene ceste, a evo gdje je najgore

Region
POTPUNI KOLAPS, NE KREĆITE NA PUT AKO NE MORATE: Zatvorene ceste, a evo gdje je najgore
.

Zbog novih snježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasnježenom kolovozu.

Posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima i gdje na kolovozu ima oko pet cm snijega.

snijeg-putevi

Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na dionice: Livno- Bosansko Grahovo (Kazanci)- Drvar (Resanovci), Glamoč- Livno (Koričina), Šujica-Livno (Borova Glava), Bugojno-Kupres (Koprivnica)-Šujica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Sarajevo-Konjic (Ivan Sedlo), Travnik- Donji Vakuf (Komar), Srednje-Olovo (Nišići)- Kladanj (Karaula), Gacko-Tjentište (Čemerno), Sarajevo-Foča (Rogoj), te i na šire područje: Prijedora, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa.

snijeg-bih1

U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenja lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije.

Na jugu zemlje trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skreće se pažnja i na učestale odrone. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

U toku je sanacija tunela Vranduk II i dva mosta zbog čega je izmjenjen režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

snijeg-360215s1

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

U Hrvatskoj upozoravaju da se na put ide bez zimske opreme. 

Zbog olujnog vjetra od 6,30 sati otvorena je samo za osobna vozila dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).
Zabranjen promet za kamione s prikolicom i tegljače

snijeg

Od 5,30 sati jutros zimski su uslovi na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Bosiljevo i Kikovica. Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te ostala vozila bez propisane zimske opreme.

snijeg-auta-810x519

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, na širem riječkom području i središnjoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević zbog snijega nošenog jakim vjetrom vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

 

Ne propustite