NE KREĆITE PREMA TUNELU IVAN, OBUSTAVLJEN JE SAOBRAĆAJ ZBOG SNIJEGA: Objavljena je prognoza do utorka, KOLIKO ĆE JOŠ PADATI?

Bosna i Hercegovina
NE KREĆITE PREMA TUNELU IVAN, OBUSTAVLJEN JE SAOBRAĆAJ ZBOG SNIJEGA: Objavljena je prognoza do utorka, KOLIKO ĆE JOŠ PADATI?
.

U Bosni i Hercegovini danas je bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. 

Temperature zraka u 13 sati: Bjelašnica -4 stupnja, Ivan Sedlo -3, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce i Zvornik -1, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Drvar, Livno, Prijedor, Sokolac, Srebrenica i Tuzla 0, Brčko i Zenica 1, Mostar i Široki Brijeg 4, Neum i Stolac 6, Trebinje 7 stupnjeva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

snijeg1

Sutra se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. Ponegdje i u višim planinskim djelovima Hercegovine kiša može prelaziti u susnježicu i snijeg. Očekivana visina novog snježnog pokrivača, u većem dijelu Bosne, od 5 do 15, u centralnim i istočnim područjima lokalno od 25 do 30 cm. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 2 do 5, a najviša dnevna od -3 do 2, na jugu do 7 stupnjeva. 

snijeg

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa snijegom. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna temperatura oko 0 stupnjeva.

Za nedjelju se prognozira jutro pretežno oblačno, na istoku i jugoistoku Bosne sa slabim snijegom, a u ostalim djelovima umjereno oblačno i bez padavina. U ostatku dana, u cijeloj zemlji, bez padavina i postupno razvedravanje. U Hercegovini malo do umjereno oblačno. Jutarnja temperatura od -7 do -2, na planinama do -11, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -3 do 2, na jugu od 3 do 7 stupnjeva.

oblacno

U ponedjeljak možemo da očekujemo pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Prije podne, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima sa kišom i susnježicom, u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini sa kišom, a u planinskim djelovima Hercegovine kiša može prelazit u susnježicu. Tokom dana, padavine se očekuju i u ostalim djelovima. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 1 do 4, a najviša dnevna od -3 do 3, na jugu od 3 do 6 stupnjeva.

snijeg

Prema prognozama Federalnog meteorološkog zavoda BiH, u utorak će biti oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne i kišom u Hercegovini. Poslije podne postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -1 do 5, na jugu do 8 stupnjeva.

snijeg-auta-810x519

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i zaleđenog kolovoza trenutno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-17 Konjic-tunel Ivan.

Zbog popriječenog teretnog vozila na regionalnom putu R-445 Nemila-Zenica. saobraćaj je obustavljen za teretna vozila, a putnička saobraćaju otežano.

Zbog čišćenja, trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na magistralnom putu Gornji Vakuf/Uskoplje-prevoj Makljen. Ostala vozila saobraćaju dosta usporeno, a mogući su i zastoji, saopćeno je  iz BIHAMK-a.

Na većini puteva u višim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca. 

untitled

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, na pojedinim dionicama visine do 50 cm. Izdvajamo put Livno-Bosansko Grahovo-Strmica. Sniježnih nanosa ima i na putu Livno-Šuica. U nižim predjelima kolovoz je mokar i djelimično zasniježen. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

S obzirom da se očekuju intenzivnije sniježne padavine i jači udari vjetra, rad zimskih službi podiže se na veći stepen pripravnosti. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu. 

POTPUNI KOLAPS, NE KREĆITE NA PUT AKO NE MORATE: Zatvorene ceste, a evo gdje je najgore

Ne propustite