Relax Tours Vas vodi na Sjeverni Kipar - idealnu opciju za odmor Vaše porodice!

Kiosk
Relax Tours Vas vodi na Sjeverni Kipar - idealnu opciju za odmor Vaše porodice!
-

Neke tajne je najbolje podjeliti: prelijepe pješčane plaže i
skrivene uvale, džamije, manastiri, katedrale i tragovi antike,
luksuzni hoteli i prirodne ljepote krase  sjeverni dio ostrva
ljubavi! Sjeverni dio Kipra zauzima oko 37% teritorije ostrva.
Sjaj luksuznih hotela, ljubaznost domaćina, bogata gastronomska ponuda, netaknute prirodne ljepote I historijska zdanja
očaraće i najzahtjevnije putnike!  Glavni grad je Sjeverna Nikozija, dok su najpoznatiji gradovi/ ljetovališta sjevernog dijela

Kipra: Kirenija i Famagusta …..

10515-4

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:
1. DAN / 27.02. / SARAJEVO – ISTANBUL – SJEVERNI KIPAR (aerodrom Erdžan)
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om na letu TK 1022 u 12:00 sati. Slijetanje u Istanbul nakon čega slijedi nastavak leta za Erdžan predviđen u 18:20 (TK 962) (sva vremena su lokalna). – Po slijetanju na Aerodrom Erdžan (Turski Ercan) u 18:55 slijedi transfer sa aerodroma do Kirenije (Kyrenia) I hotela gdje je predviđen smještaj grupe.. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

10515-5


2. DAN / 28.02. / KIRENIA
Doručak, nakon čega slijedi odlazak na fakultativni obilazak Kirenije. Kirenija je lučki grad na sjevernoj obali Kipra, prepun historijskih spomenika i prelijepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete vidjeti I ostatke antičkog brada. Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju, sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Ovaj zamak su sagradili Vizantijci, vjerovatno preko ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Svaki osvajač od Ričarda Lavljeg Srce do Turaka je ovom zamku dao nešto jedinstveno. Zamak je u obliku pravougaonika i tu su cisterna za vodu, tamnica, kapela i muzej, ali je svakako najveća atrakcija pogled koji se pruža sa bedema iznad luke.U zamak se ulazi preko kamenog mostića, preko nekadašnjeg šanca, i ulazi se u malu vizantijsku kapelu sv. Đorđa iz 12. vijeka. Venecijanci su nekadašnje mozaike i korintske stubove, koji su se nekada nalazili van zidina, uklopili u veću zgradu. U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gdje je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I, mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman. Oko stare luke, između Kanbulat Kadesija i Kale sokaka, nalazi se Stari grad, najživopisniji dio Kirenije.
Prošetat ćemo Sokakom Age Džafer Paše i razgledajte džamiju Age Džafer Paše, sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčkorimska grobnica.Tokom poludnevnog izleta obići ćemo ostatke dvorca Sv. Hilariona koji je zajedno sa svojim okolišem nadahnuo Walta Disneya da stvori crtanu priču o Snjeguljici. Put, tokom kojega možete uživati u prelijepom pogledu na Kyrenijsku obalu, nastavit ćemo prema tipičnom kiparskom selu Bellapais koje se nalazi u planinskom lancu Pentadaktylos; ondje ćete posjetiti lijep primjer gotske
arhitekture, samostan Abbey iz 13.vijeka.Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje 

10515-2

3. DAN / 01.03. / KIRENIA – FAMUGUSTA - KIRENIA
Doručak.Današnji dan iskoristite za cjelodnevni fakultativni izlet u Famagustu ( udaljena od Kirenije cca 79km). Famagusta je mirna i luksuzna regija koja se pruža na najljepšoj plaži cijelog ostrva Kipar, sa hotelima turskog standarda, na velikim posjedima.Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa, koji ima veoma zanimljivu historiju sa sve čuvenim “gradom duhova”. 
Grad krase zidovi sa Otelovim tornjem, Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. vijeka pretvorena u džamiju. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje.Slobodno vrijeme do povratka u Kireniju-hotel. Noćenje. 

4. DAN / 02.03. / KIRENIA – GUZELYURT – LEFKE (ZAPADNA OBALA) I NIKOZIJA - KIRENIA
Doručak. Nakon doručka predlažemo fakultativni Izlet do Nikozije, glavnog grada Cipra, koji otok dijeli na turski/sjeverni i grčki/južni dio. Okružen je veličanstvenim zidinama, a njegova najveća atrakcija je neobična gotska katedrala Selimiye. Obići ćete i Lefke te Guzelyurt. Povratak u Kireniju/hotel.Noćenje

5. DAN / 03.03. / KIRENIA - ERDŽAN
Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na Aerodrom Edžan. Let za Istanbul u 14:50 na letu TK 969. Predviđeno slijetanje u Istanbul je u u 17:40. Nastavak leta za Sarajevo je na letu TK1025 U 19:30. Slijetanje u Sarajevo 19:25. (sva vremena su lokalna).
Nadamo se da ste uživali na ovom putovanju....

10515-3

Provedite 5 dana/4 noći u hotelu Vuni Palace 5* na bazi doručka uz uključeni avio prevoz i platite samo 599 KM po osobi!

 

Sve ponude sa portala CityDeal.ba možete kupiti online preko naše web stranice www.citydeal.ba, uplatnicom, gotovinom ili kartičnim plaćanjem na našem prodajnom mjestu u SCC-u (-1 sprat).

Pametno kupujte i značajno uštedite samo uz CityDeal.

Ne propustite