OVO SVAKI RODITELJ TREBA ZNATI: Stvari koje nikada ne smijete zabraniti djeci da rade

Kiosk
OVO SVAKI RODITELJ TREBA ZNATI: Stvari koje nikada ne smijete zabraniti djeci da rade
.

Ovo bi svaki roditelj trebao znati. 

Donosimo vam nekoliko stvari koje ne smijete zabraniti djeci da rade. 

Da postavljaju pitanja

Vjerujemo da vam nekada  bude dosadno odgovarati na silna pitanja, pogotovo što djeca u periodu od 4 godine kada postave čak i do 400 pitanja dnevno. Imajte strpljenja, sjetite se da je njima to sve novo i interesuje ih dosta toga. I vi ste nekog tako ispitivali u tim godinama.

roditelji2

Da se raduju

Možda će se dijete obradovati, pa zato se glasno nasmijati ili pjevati. Nemojte ga ušutkivati, tada će prestati to da radi pred vama.

roditelji

Da se zauzimaju za sebe

Ne kažemo da dijete treba da bude drsko i da otima drugima, ali ne treba ni dozvoliti da ga druga djeca tlače. Ne branite mu da kaže ono što misli, tako ćete imati otvoren odnos i znati kako treba postupiti. Problem je kada dijete počne kriti stvari od vas jer misli da ga nećete razumjeti.

roditelji1

Da pokažu emocije

Sasvim je normalno da dijete zaplače i ne učite ga kako je to  slabost. Naravno, ima razmažene djece koja plaču kako bi dobila ono što žele, ali to je već na vama da naučite dijete da ne može dobiti sve što poželi.

roditelji-ovo-shvatite-ozbiljno-previse-igracaka-gusi-kreativnost-kod-vase-djece-ca-large

Da naprave grešku

Niko se nije naučen rodio, nemojte da se dijete boji nešto pokušati jer ste mu vi usadili u glavu kako samo griješi, kako je nesposobno. Potrudite se da objasnite djetetu kako nešto funkcioniše i budite strpljivi.

 

Ne propustite