ONA JE JEDINA USPOSTAVILA KONTAKT SA IZOLIRANIM PLEMENOM KOJE NIKOG NE OSTAVLJA NA ŽIVOTU: Pogledajte slike (FOTO)

Kiosk
ONA JE JEDINA USPOSTAVILA KONTAKT SA IZOLIRANIM PLEMENOM KOJE NIKOG NE OSTAVLJA NA ŽIVOTU: Pogledajte slike (FOTO)
.

Nakon što su pronašli tijelo misionara koji se pokušao približiti izoliranom plemenu Sentinel, ovo pleme je dospjelo u fokus medijske pažnje.

Iako su poznati po svom neprijateljskom stavu prema posjetiocima, sada se u medijima pojavila priča kako se jedna žena uspjela sprijateljiti sa njima.

1

Riječ je o Madhumali Chattopadhyay, antropologinji koja je silno željela uspostaviti kontakt s njima još otkad je bila 12-godišnja djevojčica, piše Bored Panda, a to joj je na kraju i uspjelo.

1

Prije toga provela je šest godina proučavajući izolirana plemena i njihovu kulturu. 

2

"Nikad mi ni jedno izolirano pleme nije učinilo ništa nažao. Možda su tehnološki zaostali, ali u socijalnim situacijama, napredniji su od nas", rekla je u jednom intervjuu. 

Indijski magazin Probashi piše kako je ona te 1991. godine povela ekspediciju prema otoku, a kad su se čamcem približili teritoriju Sentinela počeli su u vodu bacati kokosove orahe kako bi im dali do znanja da dolaze u miru. Kad su pripadnici plemena ušli u vodu i počeli skupljati plodove, ona se navodno također spustila u vodu i tako ostvarila prvi kontakt. 

3

Prema navodima ovog magazina, ona je bila prva posjetiteljka koju pleme nije otjeralo. Naredni put kada ih je posjetila dočekali su je mnogo mirnije.

Na sljedećoj ekspediciji, pišu oni,  posjetila je pleme Jarawa, koje je manje neprijateljski raspoloženo i tako tvrdi da je postala prva žena u historiji koja je ostvarila kontakt s njima. Na početku je ostajala u čamcu jer ih nije htjela preplašiti, no kad su je primijetile njihove žene, počele su je dozivati. 

4

Žene su joj poslije prišle i počele je dodirivati, a dozvolile su joj i da drži njihovu djecu i pomaže im u poslovima.

5

Magazin navodi kako je Madhumala bila jedina osoba kojoj su dozvolili da uđe u njihove kolibe i sa njima jede. 

6

7

8

Madhumala trenutno radi u indijskom ministarstvu, a kako prenosi Bored Panda, smatra se jednom od najboljih antropologinja na svijetu. 

9

10

Ne propustite