OVO JE NAJBOLJI GRAD ZA ŽIVOT, A TAKO NAM JE BLIZU: Nigdje se ne živi tako dobro kao ovdje!

Kiosk
OVO JE NAJBOLJI GRAD ZA ŽIVOT, A TAKO NAM JE BLIZU: Nigdje se ne živi tako dobro kao ovdje!
.

Globalno konzultantsko preduzentička grupa Mercer i ove godine je izabrala najbolji grad na svijetu, kada je u pitanju kvalitet života.

2

U istraživanju su uzeli u obzir nekoliko faktora, kao što je politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena njega, obrazovanje, stepen kriminaliteta, rekreacija, kultura, brige o životnoj sredini, lične slobode, na način da se sabiraju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.

1

I ove godine, deveti put zaredom, za najbolji grad izabran je Beč.

"Beč je kulturno, političko i gospodarsko središte Austrije. Grad osigurava sigurno i stabilno okruženje, ima veliku ponudu internacionalnih proizvoda za široku potrošnju, visoku razinu javnih komunalnih usluga i prevoznih sredstava, te dobre rekreativne sadržaje", navodi se u objašnjenju.

3

Među deset najboljih gradova za život su Beč (Austrija), Melbourne (Australija), Osaka (Japan), Calgary (Kanada), Sydney (Australija), Vancouver (Kanada), Tokio (Japan), Toronto (Kanada), Kopenhagen (Danska) i Adelaide (Australija), dok listu najgorih gradova za život čine Damask (Sirija), Dhaka (Bangladeš), Lagos (Nigerija), Karači (Pakistan), Port Moresby (Papua Nova Gvineja), Harare (Zimbabve), Tripoli (Libija), Douala (Kamerun), Alžir (Alžir) i Dakar (Senegal).

4

 

Ne propustite