POVRATAK U DJETINJSTVO: Vanilin kiflice koje svima uspijevaju

Praktična žena
POVRATAK U DJETINJSTVO: Vanilin kiflice koje svima uspijevaju
.

Kiflice sa vanilom moraju da budu prhke inače ne valjaju.

Tajna  savršenog prhkog tijesta jeste da se u njega nikako ne stavlja jaje jer će ga ono dodatno stvrdnuti.

Još jedna važna napomena jeste da ovo tijesto nikako ne gnjavite rukama dugo iz razloga što će se maslac otopiti pa će se kiflice razliti tokom pečenja. Najbolje je da tijesto sve vrijeme držite na radnoj površini, a ukoliko su vam ruke tople, operete ih hladnom vodom prije oblikovanja kiflica.

Sastojci:

250 g glatkog brašna, 100 g oraha, 50 g šećera u prahu, 2 kesice vanilin šećera, 210 g hladnog maslaca

Priprema:

Od sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru na sat vremena da odstoji.

Oblikujte rukama kuglicu od dijela tijesta, a zatim je između dlanova razvucite i oblikujte u obliku valjka sa špicastim krajevima pa blago savijte.

Tako pripremljene kiflice stavite na papir za pečenje i pecite ih 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C.

Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade pa ih zatim oprezno, dok su još mlake, uvaljajte u šećer u prahu.

 

(Novi.ba/Stil.kurir.rs) 

Ne propustite