NEMA VIŠE NAPORNOG GULJENJA: Ovaj provjeren trik JAJE OLJUŠTI U SEKUNDI! (VIDEO)
Kuhana jaja sjajan su izvor proteina i lako ih je pripremiti. idealan su obrok za doručak, a nerijetko ih jedemo i za večeru.
Međutim, mnogi kuhana jaja izbjegavaju zbog mukotrpnog ljuštenja.
![]()
Danas vam donosimo dva provjerena trika kako da olakšate ovaj posao:
Soda bikarbona
![]()
Dodajte malo soda bikarbone u vodu u kojoj kuhate jaja, to navodno kasnije omogućuje da se ljuska veoma lako odvoji od jajeta. Tačan recept je da četvrtinu kašičice sode bikarbone dodate u pola litre vode, a potom skuhate jaja na uobičajen način.
![]()
Čaša vode
Potrebno je da stavite kuhano jaje u čašu s malo vode, pokrijete rukom i snažno protresete iznad sudopera. Ljuska jajeta na sebi bi trebala imati mnoštvo pukotina, a jaje bi kasnije trebalo jednostavno da ispadne iz ljuske.
BONUS: Evo kako da uz pomoć vode tačno odredite STAROST kupljenih jaja!
Kada kupujete jaja veoma se je teško osloniti na rok tranja, a kad domaćih takvo što uopšte ne znamo.
![]()
![]()
Zbog toga je važno da znate ovaj trik pomoću kojeg vrlo precizno moćete odrediti starost jaja.
![]()
![]()
![]()
![]()
Možda ste već čuli da “svježe jaje potone, a staro ispliva” ali u svakom slučaju, ovim jednostavnim trikom možete tačno odrediti koliko je jaje staro.
![]()
![]()
![]()
Na ovoj slici pogledajte preciznu starost na osnovu položaja u vodi:
![]()