NI U LUDILO ne smijete OVE rečenice da izgovorite pred svojim djetetom

Mame i bebe
NI U LUDILO ne smijete OVE rečenice da izgovorite pred svojim djetetom
.

Ovo su to najčešće fraze koje negativno utiču na mentalni razvoj djece i kako možete da ih promijenite na bolje.

7. "Moraš da slušaš odrasle."

a

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Svi odrasli su pametni i dobri. Moram da radim ono što mi kažu." Ova fraza je opasna jer će dijete početi da vjeruje svim odraslim osobama, uključujući i strance i neće očekivati da mu mogu nauditi.

Ispravna fraza: "Moraš da slušaš roditelje." Ovo pomaže da dete razvoje da dijete razvije kritičko razmišljanje i zdravo nepovjerenje prema strancima.
6. "Prestani da plačeš."

a1

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Loše je pokazivati emocije. Grdiće me zbog suza." Može da postane tiho i povučeno. Potisnute emocije će se prije ili kasnije manifestovati kroz agresiju ili suze.

Ispravna fraza: "Kaži mi šta te muči. Zašto plačeš?" Ako je dijete palo ili se udarilo, pokušajte sa: "Plačeš li zato što te boli ili zato što si se uplašio?" Ovo će podstaknuti razgovor koji će pomoći da dijete spozna svoje emocije.
5. "Ne budi pohlepan!"

a2

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Moram sve da dijelim. Ništa nije samo moje." Vremenom, ovakve misli mogu dovesti do razvoja žrtvenog ponašanja. Ono neće štititi svoje vrijedne stvari ili imovinu, misleći da ih nije vrijedno.

Ispravna fraza: "Hoćeš li da pustiš ovog dječaka da se na kratko poigra sa tvojom igračkom? Možda biste mogli da razmijenite igračke na neko vrijeme?" Dajte svom djetetu priliku da samo upravlja svojim stvarima. Ako je protiv dijeljenja, nemojte insistirati.

4. "Ko te je to naučio?" ( kada je u pitanju nestašluk)

a4

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Moji roditelji ne znaju da sam sam to uradio." Tako će dijete misliti da će prolaziti nekažnjeno, svaljujući krivicu na druge.

Ispravna fraza: "Zašto si to uradio?" Ovako ćete saznati da li je dijete samo došlo na tu ideju ili ga je neko podstakao. dajte mu priliku da objasni svoje akcije.
3. "Pogledaj ovu divnu djevojčicu."

a5

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Gori sam od drugih. Nema smisla da išta pokušavam. Neće uspjeti." Poređenje djeteta sa drugima negativno utiče na njegovo samopouzdanje, čineći da misli da nikada nipta neće postići.

Ispravna fraza: "Volim te. I ti možeš to da uradiš." Ukažite mu na njegove sposobnosti i pokažite da vjerujete u njega. Zapamtite, vaše dijete je jedinstveno i ima sopstvene talente.
2. "Pričaćemo kod kuće."

a6

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Roditelji me mogu povrijediti. Oni me ne vole. Ne želim da idem kući." Roditelji nisu više oni koji vole, već prijetnja, a kuća postaje mjesto na kome dijete očekuje kazna.

Ispravna fraza: "Reći ću ti šta me je uznemirilo." Kada čuje vaše viđenje stvari, dete će pri svakoj sljedećoj akciji uzeti vaša osjećanja u obzir.
1. "Suviše si mali da misliš o tome."

a7

Kada čuje ovo, dijete će pomisliti: "Želim da znam. Pitaću nekog drugog." Ako vam dijete postavi nelagodno pitanje, a ne dobije odgovor, potražiće ih od drugih izvora - mnogo manje kompetentnih.

Ispravna fraza: "Nisam spreman da ti odmah odgovorim. Potrebno mi je malo vremena." Ne odbijajte dijete. Ako va postavi pitanje, pokušajte da odgovorite. Na ovaj način ostaćete autoritet u njegovim očima i nećete izgubiti njegovo povjerenje.

TREBA VAM SAMO KOMAD HLJEBA, PAR JAJA I MALO MLJEVENOG MESA: Evo kako da napravite najukusnija škotska jaja

Ne propustite