NAPOKON OTKRIVENA MISTERIJA: Zašto žene toliko prevrću očima?

Kiosk
NAPOKON OTKRIVENA MISTERIJA: Zašto žene toliko prevrću očima?
.

Vjerovali ili ne, za ovo postoji naučno objašnjenje.

kolutanje-ocima

Mnoge žene prevrću očima u različitim situacijama i to može da bude prilično iritantno. Ipak, naučnici su dokazali da je riječ samo o postupku koji je evoluirao kroz milenijume, a postoji od kad i ljudska rasa.

shocked-2681488960720-830x0

Psiholog Lisa Damur kaže da žene dok nešto rade i istovremeno prevrću svojim očima izražavaju svoju dominaciju nekome ko ima moć u tom trenutku, na primjer, svojim roditeljima, suprugu.

Teorija evolucije objašnjava ovaj fenomen kao osnovnu strategiju žene da pokaže da je bolja od drugih žena, za razliku od muškaraca koji čak to i ne rade.

One prevrću očima kada kritikuju nečiji izgled, šire tračeve i slično.

30692-image12

Agresijivnost niskog i visokog rizika

Dr Trejsi Vilankort sa univerziteta u Otavi objašnjava ovo kao agresijivnost niskog rizika.

Dakle, od prahistorijskih vremena, žene su morale da ostanu žive da bi njegovale svoje potomstvo i rodile što više potomaka, a time nastavile ljudsku vrstu. One se nisu odlučivale za strategije visokog rizika, samo zato što su morale da zaštite svoje živote.

Drugim riječima, muškarci su se mogli biti fizički obračunavati i rizikovati smrtni ishod, ali historijski gledano, žene su imale samo jednu opciju - da signaliziraju drugim ženama da su glavne.

HRVAT KUPIO KUĆU, PA U PODRUMU ZATEKAO UŽAS: U panici je pozvao POLICIJU, a kad su stigli imali su šta i vidjeti (FOTO)

Ne propustite