OVA BILJKA SPRJEČAVA RAK DEBELOG CRIJEVA: Čuva srce, reguliše probavu, EVO KAKO JE KONZUMIRATI!

Zdrav život
OVA BILJKA SPRJEČAVA RAK DEBELOG CRIJEVA: Čuva srce, reguliše probavu, EVO KAKO JE KONZUMIRATI!
.

Sastojak pronađen u borovnicama mogao bi da bude koristan u sprječavanju raka debelog crijeva, pokazuju rezultati zajedničke studije naučnika Univerziteta Rutgers i američkog Ministarstva poljoprivrede.

Bobičasto voće pravi je saveznik zdravih kostiju, dobre probave i lijepe kože, a najpoznatije među njima su borovnice. Hranjivi sastojci smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, bolesti srca i raka. Upravo zbog toga preporučuje ih se jesti svaki dan i to najmanje jednu šaku. 

Sastojak pterostilben je moćan antioksidant od koga bi mogla da se proizvede pilula sa manje štetnih efekata od nekih komercijalnih lijekova koji se trenutno koriste za sprečavanje ove bolesti.

borovnica3

"Ova studija ističe potrebu da se u dijetu uključi više bobičastog voća, posebno borovnica", izjavio je vodja istraživanja Bandaru Redi, doktor medicine i profesor na Odjeljenju za hemijsku biologiju Univerziteta Rutgers, u Nju Džersiju.

"Iako sastojak borovnice neće liječiti rak debelog crijeva, on predstavlja potencijal nove strategije za sprječavanje ove bolesti na prirodan način", kaže Redi, ekspert za nutricione faktore koji utiču na razvoj raka debelog crijeva.

rak

U eksperimentu na pacovima, uz upotrebu pterosbilena, ustanovljeno je smanjenje razvoja raka od 57 posto. Uz to se pokazalo da pterostilben smanjuje umnožavanje ćelija debelog crijeva i blokira gene koji su uključeni u procese upale. Ovo dvoje smatra se faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva, kažu naučnici.

borovnica1
Iako istraživači još ne znaju tačan uzrok raka debelog crijeva, ova bolest se povezuje sa visokim unosom zasićenih masnoća i kalorija, posebno u ishrani na Zapadu.

Pterostilben je antioksidant sličan resveratrolu, antioksidantu kojeg ima u grožđu i crvenom vinu, ali je obilatiji u borovnicama.

borovnica

DA LI STE ZNALI ZA OVO: Šta će vam se desiti ako budete jeli TRI BANANE DNEVNO?

Ne propustite