6 navika zbog kojh se DEBLJATE potovo ZIMI

Zanimljivosti
6 navika zbog kojh se DEBLJATE potovo ZIMI
.

Već po jutru se može vidjeti kako će nam teći dan, pogotovo kada je riječ o ishrani. Naši jutarnji rituali određuju hoćemo li se prejesti za ručak ili večeru, ali i hoće li tijelo skladištiti kalorije.

Image result for lose navike od kojih se debljamo

Kako piše Bright Side, posljedica neuredne jutarnje rutine može biti gomilanje kilograma, naročito zimi.

Image result for lose navike od kojih se debljamo

1. Ne jedete normalan/obilan doručak

Naučnici sa Sveučilišta u Tel Avivu dokazali su da je prehrana koja uključuje obilni doručak i laganu večeru mnogo učinkovitija kad je riječ o održavanju težine od prehrane koja se temelji na čestim ali malim obrocima.

Related image

2. Zaboravljate popiti čašu vode nakon buđenja

Tijelo odrasle osobe sastoji se od 55 do 60%  vode, tvrde naučnici. Stoga je čaša vode nakon buđenja dobra ideja, jer će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od gomilanja masti. Osim toga, voda pomaže tijelu da se riješi toksina.

Image result for casa vode nakon budjenja

3. Ne vježbate ujutru

Osim očitih prednosti kao što su trošenje kalorija i ubrzavanje metabolizma, jutarnje vježbanje može vam pomoći da smanjite apetit. Istraživanje profesorice Emme Stevenson pokazalo je da ljudi koji ujutro vježbaju tokom dana manje jedu.  Osim toga, vježbanje prije prvog obroka 20 posto je učinkovitije od vježbanja tokom dana.

Image result for ne vjezbate ujutru

4. Slatko jedete za ručak ili večeru

Ako ne možete odoljeti slatku, pojedite ga ujutro. Pokazalo je to ranije spomenuto istraživanje Sveučilišta iz Tel Aviva. 

Image result for americki palacinki

5. Ujutru čitate vijesti

Strah i iritacija koju izazivaju negativne vijesti mogu ostaviti negativan učinak na vaše zdravlje, pogotovo ako ste hronično neispavani. Stres dovodi do gomilanja masnih stanica u tijelu.

Image result for ujutru citanje novosti

Naučnici koje je vodila asistentica profesora hemije i biologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford u Kaliforniji Mary Teruel objasnili su zašto se to događa. Stres dovodi do proizvodnje hormona koji pomažu tijelu da mu se prilagodi. Ako je stres kratkoročan, ne formiraju se nove masne stanice, međutim ako ste hronično pod stresom, mehanizam "čuvanja kalorija" se aktivira. 

PAZITE DA NE PROMAKNE: Ovi znakovi pokazuju da ćete uskoro dobiti ogroman novac

Ne propustite