BOLOVI u grudima i glavi tokom ''ONIH DANA'', a evo i ZBOG ČEGA?

Porodica i zdravlje
BOLOVI u grudima i glavi tokom ''ONIH DANA'', a evo i ZBOG ČEGA?
.

Neke od ovih "nuspojava" imaju smisla, a neke baš i nemaju – kao, na primjer, zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

Image result for menstrualni bolovi

Nekad se desi i da zaboravite da se bliži taj datum u mesecu, ali bol u grudima vas podsjeti na to. Ovi simptomi su normalni i obično prođu za nekoliko dana. 

Razlog zašto se uopšte javlja ovaj bol u grudima je promjena nivoa hormona, do kojeg dolazi tokom menstrualnog ciklusa. 

Image result for menstrualni ciklus

-Nivo estrogena je na vrhuncu otprilike na sredini ciklusa, a progesteron je na vrhuncu nedjelju dana nakon toga", kaže dr Džudit Redrop. "Kako se ispostavlja, oba hormona su na prilično visokom nivou u drugoj polovini ciklusa. To je praktično žurka hormona u vašim grudima. Osim toga, grudi su naročito pogođene ovom promenom zbog toga što imaju receptore za estrogen i progesteron - objašnjava ona. Eto, i ta "misterija" je riješena. A ako ste se pitali zašto ste tako umorni kada dobijete menstruaciju... 

SPUŠTAJU VAM SE KAPCI? Ne treba vam operacija, riješite ih uz samo jedan PRIRODAN SASTOJAK!

Image result for menstrualni bolovi

Ne umišljajte - zaista ste više letargični i umorni tokom tih dana. I ustajanje ujutru je ponekad prava borba... 

Image result for menstrualni bolovi grudi

- Otprilike deset dana pred menstruaciju, tijelo se priprema u nadi da će jaje biti oplođeno i smjestiti se u matericu, odnosno da ćete začeti bebu. Kada opna materice nije 'prekinuta' smještanjem oplođenog jajeta, hormoni koji je okružuju više nisu potrebni i tada naglo padaju. Kad se to desi, tijelo izlazi iz faze visoke pripravnosti, uzrokujući usput i druge promjene koje vas iscrpljuju. Dok nivo hormona opet ne poraste, bićete umorni - objasnila je dr Moli O'Ši. 

Image result for menstrualni bolovi grudi

Pošto vam se vjerovatno, kao i većini žena, dešavalo da tokom onih dana u mjesecu plačete a ne znate ni zašto, sigurno se pitate zašto ste tada tako osjetljivi. Baš kao i simptomi povezani sa menstruacijom, i naše emocije su povezane sa hormonskim promjenama. Povećanje i snižavanje estrogena je razlog za promjene raspoloženja, a postoje neka saznanja da hormoni mogu čak i da utiču na hemikalije u mozgu, poput serotonina, koji kada je nizak, može da uzrokuje depresiju i anksioznost. 

Image result for menstrualni bolovi glava

I glava ponekad boli tokom ili prije menstruacije. Stručnjaci ih nazivaju hormonskim glavoboljama jer su, jasno, hormoni krivi za to. Te glavobolje mogu da budu blage ili vrlo bolne migrene. 

- Migrena se najčešće javlja dva dana pred menstruaciju ili prva tri dana menstruacije - kaže dr En Mekgregor. To je zbog prirodnog pada nivoa estrogena. Glavobolja je tada obično jača nego glavobolja drugim danima, i veće su šanse da se sutradan ponovo javi. 

Related image

VLAŽNE MARAMICE NISU NAJBOLJI IZBOR ZA VAŠE INTIMNO PODRUČJE! Poznati dermatolog otkriva posljedice korištenja vlažnog toaletnog papira!

Ne propustite