Nekada smo svi kao dijete imali ovakvu kasicu (FOTO)

Lifestalgija
Nekada smo svi kao dijete imali ovakvu kasicu (FOTO)
Nekih davnih godina banke su našim roditeljima dijelile kasice za štednju. Djeca su se motivisala na štednju, kako kod kuće, tako i u školi.

Popularne kasice-prasice smo gledali samo u filmovima, a domaće banke dijelile su uglavnom svoje globus-kasice koje su se mogle otključati samo u banci. Djeca su se motivisala na štednju, kako kod kuće, tako i u školi. Malo ko se ne sjeća kako smo svaki mjesec prilagali male iznose novca u razrednu blagajnu kako bismo na kraju osmog razreda ili srednje škole otputovali na maturalno putovanje. I to kod nas na jadransku obalu, a ne u neku stranu destinaciju kao što se to danas radi.

kasica8

Nekih davnih godina banke su našim roditeljima dijelile kasice za štednju. Neke od prvih kasica koje se posebno pamte su u stvari bile gumene lutkice u srpskoj nošnji. Ove kasice-igračke su imale i svoja imena: Stanimir i Stanimirka. Na Stanimirovoj šajkači je bio prorez kroz koji se ubacivao novac za štednju. Stanimirka je bila malo elegantnija, bez šajkače, sa prorezom za ubacivanje novca, na razdeljku kose koja je bila upletena u dvije kike.  

kasica1

Kasnijh godina banke su se osavremenile. Pojavile su se metalne kasice.  

kasica3

kasica7

kasica5

Bile su u raznim bojama. Crvene, plave, narandžaste, zelene. Sakupljen sitniš smo nosili u najbližu ekspozituru banke. Često smo se dovijali i kako da sami izvadimo, iščačkamo poneku kovanicu iz kasice kako bi udovoljili nekim sitnim dječijim željama kao što su sladoled ili čokolada. I uspjevali smo - samo mi znamo kako!

kasica4

Ne propustite