Suspendovan naučnik koji je stvorio genetski modifikovane bebe

Nauka i tehnologija
Suspendovan naučnik koji je stvorio genetski modifikovane bebe
.

Kineske vlasti suspendirale su daljnja znanstvena istraživanja znanstvenika He Jiankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificirane bebe.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno ''gnjusne prirode'', piše državna novinska agencija Xinhua.

''Takvim znanstvenim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike'', rekao je Xu Nanping, kineski ministar znanosti i tehnologije.

Podsjetimo, prije nekoliko dana svjetski mediji su pisali kako je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još uvijek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom znanstvenom časopisu.

Mnogi genetičari dvoje je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja.

Postupak genetskog modificiranja zametka zabranjen je u mnogim zemljama.

Ne propustite