BESPILOTNA LETJELICA SLETJELA NA MARS I ODMAH OVO USLIKALA: Svi u NASA-i na nogama, EVO KAKO MARS ZAISTA IZGLEDA (FOTO)

Kiosk
BESPILOTNA LETJELICA SLETJELA NA MARS I ODMAH OVO USLIKALA: Svi u NASA-i na nogama, EVO KAKO MARS ZAISTA IZGLEDA (FOTO)
.

NASA-ina bespilotna letjelica InSight sinoć je sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi objekt koji su dizajnirali ljudi da istraži duboku unutrašnjost tog planeta.

NASA POSLALA HITNO UPOZORENJE, OVO SE NIKOME NEĆE SVIDJETI: "Kreće se pravo prema Zemlji"​

r32r235

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Angelesa objavili su da uspješno slijetanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani.

Letjelica je stigla na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije. Prva slika sa "Crvene planete" stigla je u roku od nekoliko minuta i prikazala je okolinu robota punu prašine.

2

1

 

Letjelica će na Marsu provesti 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvijetlio misterije o Marsovu postanku, što bi potom moglo razjasniti i porijeklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarnjem krugu Sunčeva sistema.

5

6

Prema BBC-ju, InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa i kako točno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje osi.

 

 

Ne propustite