Rusija pravi svoju verziju Wikipedije

Internet
Rusija pravi svoju verziju Wikipedije
Cilj projekta je, kako se navodi da se obezbijede bolje informacije o Rusiji nego što su one na Wikipediji.

Rusija planira da napravi alternativnu verziju internet enciklopedije Wikipedia, saopćila je Nacionalna biblioteka, prenio je BBC.

Cilj projekta je, kako se navodi da se obezbijede bolje informacije o Rusiji nego što su one na Wikipediji.

“Analize su pokazale da Wikipedija nema dovoljno detaljne i pozdane informacije o ruskim regionima i životu zemlje. U cilju objektivnog i tačnog predstavljanja Rusije prikupljeno je oko 50.000 knjiga i dokumenata”, navode iz ruske Nacionalne biblioteke.

Novi portal treba tek da se pokaže, jer je Wikipedia šesti sajt po popularnosti u svijetu. Rusko izdanje Wikipedije bilježi više od milion ulazaka. Nije poznato da li će ovaj projekat imati uticaj na pristup Rusa postojećoj Wikipediji, piše Reuters.

BBC ukazuje da je ovaj projekat najavljen u vrijeme rastuće kontrole Kremlja nad internetom. Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da je internet “specijalni projekat CIA”, a zvanični Kremlj je istakao da mora da zaštiti “svoju teritoriju” na mreži od pretnji sa zapada, uslijed rastućih tenzija zbog ukrajinske krize.

Reuters navodi da od avgusta ruski blogeri koji imaju više od 3.000 sljedbenika moraju da se registruju kod nadležne agencije za regulativu mas medija. Također, ruske državne vlasti od februara mogu da blokiraju sajtove bez sudskog naloga. Tako su stranice dva vodeća kritičara Kremlja bile među prvima na spisku za zabranu, ističe Reuters.

Ne propustite