KOJA BOJA ŽUMANCETA JE ZDRAVIJA: Ovo sigurno niste primjetili, ali NEOPHODNO je znati šta jedete!
Svakodnevno konzumirate jaja, a malo je poznato koliko je boja žumanceta bitna kada se radi o hranljivosti ovog životinjskog proizvoda. Kada obratite pažnju videćete da žumance vrlo često dolazi u različitim nijansama žute i narandžaste boje.
Svi ste bar nekad uočili blijeđe žumance u jajetu koje smo kupili u nekom supermarketu, kao i skoro crveno ili tamno narandžasto žumance kod jaja kupljenih na pijaci domaće proizvodnje. Svakako su i jedna i druga ukusna i odlična za doručak. Da li ste se ikad pitali zašto su žumanca tako različita?
Nisu dozvoljene nikakve vještačke boje u hrani za kokoške, ali neki farmeri dodaju prirodne pigmente kako bi pojačali boju. Crvenija boja žumanaca postiže se dodavanjem kapsikuma, a dodavanjem paprike postiže se sličan efekat.
Šta boja žumanceta znači za naše zdravlje?
Negdje postoji “teorija” da je tamnije žumance hranljivije. Međutim, koliko je to zapravo istinito! Možda ćete biti iznenađeni, ali to nema nikakve veze jedno s drugim. I blijedo i tamno narandžasto žumance imaju iste hranljive vrijednosti, odnos masti i proteina iako tamnije žumance ima malo više vitamina i manje holesterola.
Neki se, pak, kažu da što je žumance tamnije to je jaje ukusnije. Možda to niste primjetili ovako, ali kada spremate francuski omlet za doručak, jaja sa tamnijim žumancetom daju omletu puniji ukus. Uprkos boji žumanceta, jaja su odličan izvor proteina u našoj ishrani.