ISTRAŽIVANJA pokazuju: OVO JE NAJRIZIČNIJE VRIJEME ZA TRUDNOĆU

Mame i bebe
ISTRAŽIVANJA pokazuju: OVO JE NAJRIZIČNIJE VRIJEME ZA TRUDNOĆU
.

Manje od godinu dana razmaka između dvije trudnoće znatno povećava rizik za njen ishod nezavisno od starosti majke, objavili su naučnici.

Related image

Rezultati analize preko 150.000 trudnoća u Kanadi od 2004. do 2014. godine objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

- Iz ovog istraživanje je nedvosmisleno da su sve trudnoće u bliskom vremenskom razmaku rizične - rekla je autorka Laura Šumers sa Univerziteta Britanske Kolumbije.

Related image

Razmak između trudnoća računa se kao vrijeme od porođaja jednog do začeća drugog djeteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu dana, rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod.

U to su uključeni veći rizici od fatalnih ishoda - smrti ploda i smrti djeteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja.

Image result for majke mladje od 35 godina

Kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dijete. Najveći je ako između dvije trudnoće prođe manje od devet meseci. Ali je dobra vest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 meseci do 24 meseca.

Related image

Po postojećim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), idealno bi bilo da između dvije trudnoće prođu dvije godine, ali najmanje 18 mjeseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju da čekaju toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina.

Related image

- To je važno za starije žene, koje moraju izmjeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem starosti majke - kaže se u studiji.

Naša studija pokazuje da je idealan razmak između dve trudnoće od 12 do 18 meseci, zaključuje se.

Related image

Ne propustite