KAKO NAJLAKŠE USPAVATI BEBU: Evo PAR METODA, s kojim ćete biti ODUŠEVLJENI!

Mame i bebe
KAKO NAJLAKŠE USPAVATI BEBU: Evo PAR METODA, s kojim ćete biti ODUŠEVLJENI!
.

Poznato je da bejbi rituali pred spavanje pomažu da beba shvati da je došlo vrijeme za spavanje. Otkrijte koji ritual najviše prija vašoj bebi i koji je najviše umiruje i pridržavajte ga se svakog dana. Ključ je u dosljednosti. Obično je redoslijed - kupanje, masaža, večernji obrok, pjesmica pa krevetac.

Related image

Beba treba da ima jedno mjesto za spavanje tokom noći i u blizini tog mjesta treba da se uspavljuje.

Related image

Masaža
Bebe i mala djeca koja vole petnaestominutnu masažu pred spavanje brže će zaspati nego ona koja vole da im se čitaju priče, tvrdi jedna američka studija.

Image result for masaza bebe

Related image

Priča pred spavanje: 
Nije bitno šta čitate maloj bebi, jer ona ne razumije tekst. Bitan je način na koji to radite. Mamin ili tatin glas dok joj čitate tihim, umirujućim glasom će je opustiti i uspavati. Ili, možete otpjevati neku pjesmicu.

Image result for prica pred spavanje bebi

Noćno buđenje
Kada se beba probudi u toku noći, pokušajte da ponovo zaspi bez uzimanja u ruke, pjevanja, ljuškanja. Bebe se bude mnogo puta u toku noći i ne treba da im postane navika da ih uvijek neko uspavljuje. Bebu koja se probudila da jede ne treba presvlačiti osim ako se ukakila ili ako je pelena baš puna: što manje aktivnosti, to je lakše uspavljivanje nakon flašice.

Image result for nocno budjenje beba

Kada se beba presvlači tokom noći, neka to bude sa što manje svjetla, bez maženja, obraćanja, golicanja i svega onoga čime bebu obasipate tokom dana. Ovako beba počinje da razumije razliku između dana i noći.

Može li bez uspavljivanja?
Postoje velike individualne razlike u dužini i ritmu spavanja u svakom životnom dobu. Neki roditelji će brzo postići željeni cilj, da beba uspostavi dnevnu rutinu i da nauče koji rituali najbolje umiruju i uspavljuju bebu.

Image result for nocno budjenje beba

"Loši spavači" su bebe koje se teško uspavljuju ili se često noću bude. Dugo uspavljivanje bebe svake večeri iscrpljuje roditelje, oduzima im ono malo vremena koje su planirali da odvoje za sebe. Postoji više tehnika koje se preporučuju za prevazilaženje ovog problema.

Na roditeljima je da izaberu da li će pokušati da nekom od ovih metoda riješe problem dugog uspavljivanja ili čestog noćnog buđenja, ili će prosto prepustiti da beba "komanduje" i prilagoditi joj svoj dnevni raspored.

Ove metode uspavljivanja ne preporučuju se za djecu mlađu od 6 meseci. Nemojte ih primjenjivati ako je dijete bolesno, ima povišenu temperaturu, ako imate u planu selidbu, put ili neku drugu promjenu dnevne rutine.

Metoda "Podigni, utješi, spusti"
Ova metoda sastoji se od ponavljanja određenih radnji sve dok beba ponovo ne zaspi.

Image result for metoda podigni utjesi spusti za bebe

1. KORAK: Posmatrajte bebu i uočite znakove koji ukazuju na to da je pospana: zijeva, trlja okice.

2. KORAK: Spustite je u krevetac dok je još uvijek budna, ali na dobrom putu da zaspi.

3. KORAK: Ako protestuje i neće da zaspi, podignite je u naručje, umirite je šapatom izgovarajući tiho "šššš" dok ne prestane da plače, a potom je ponovo spustite u krevetić.

4. KORAK: Svaki put kada se beba uznemiri, ponavljajte proceduru "podigni, utješi i spusti", sve dok konačno ne zaspi.

Beba će naposlijetku shvatiti da nakon podizanja i izgovaranja "šššš" slijedi spuštanje u krevetić te će se "pomiriti sa sudbinom" i zaspati. Kada usavršite ovu metodu uspavljivanja, biće dovoljno da izgovorite "šššš", pa da beba utone u san.

Metoda dr Ričard Ferber
Postoje razne metode postepenog produžavanja vremena plača bebe; roditeljima se savjetuje da se postepeno produžava vrijeme plača bebe u krevetiću prije nego što roditelji reaguju. Beba se ne uzima u naručje, već se u krevetiću ušuška i utješi dok se ne smiri, a postupak se ponavlja ako beba ponovo plače, sve dok se ne uspava.

Prije odlaska na spavanje provedite prijatno vrijeme u bliskom druženju sa djetetom. Odmah po završetku tih zajedničkih aktivnosti smjestite dijete u krevet budno, poželite mu laku noć poljupcem i izađite iz sobe.

Pošto je iskustvo "ležati sam i budan u svom krevetiću" za vašeg mališana vjerovatno sasvim nepoznato, gotovo je sigurno da će odmah početi da plače, očekujući da se vratite i pomognete mu da zaspi onako kako je do tada navikao.

Budite staloženi; djetetu se obraćajte mirnim, sigurnim glasom. Nikako ga ne uzimajte u naručje i ne pružajte mu pomoć na koju je naviklo (flašica, nošenje, stajanje pored krevetića…). Takođe, dijete ne treba da zaspi u vašem prisustvu.

Ne propustite