NAJBOLJI recept za AMERIČKE PALAČINKE: Nikad BRŽE i UKUSNIJE!
Evo odličnog recepta za američke palačinke.
Sastojci:
-250 g mekog, bijelog, pšeničnog brašna
-1 kesica praška za pecivo, 12 g
-1/2 kašičice soli, oko 3 g
-4 kašičice šećera, oko 20 g
-1 jaje
-200 ml mlijeka
-50 ml ulja
-1 kašičica soka od limuna
Priprema:
U posudi za miješenje pomiješati suhe sastojke; brašno, so, šećer i prašak za pecivo. U to dodati jedno jaje, mlijeko, ulje i kašičicu soka od limuna. Sve dobro izmiješati, ručno ili mikserom da se dobije tijesto bez grudvica.
Dobar, neljepljiv tiganj sa debljim dnom zagrijati na 2/3 snage rignle . Kapnuti malo ulja pa malom kutlačom izlivati 3 do 4 palačinke po jednoj turi.
Peći dok sa donje strane palačinka ne postane blago rumena, a sa gornje još uvijek da je malo mokra. To obično traje oko minut i po, dva. Prevrnuti i peći sa druge strane još oko minut.
Servirati tople, sa slanim ili slatkim nadjevom, po želji. Ako se palačinkice ne pojedu odmah, tanjir prekriti plastičnom folijom ili ih prebaciti u neku kesu. Ostaju mehke i sutradan.