TAHIKARDIJA može biti OKIDAČ za mnoge BOLESTI SRCA: Evo kako u PAR KORAKA da smanjite ubrzano lupanje srca KOD KUĆE!

Porodica i zdravlje
TAHIKARDIJA može biti OKIDAČ za mnoge BOLESTI SRCA: Evo kako u PAR KORAKA da smanjite ubrzano lupanje srca KOD KUĆE!
.

Vjeruje se da je normalna srčana frekvencija između 60 i 100 otkucaja u minuti. Međutim, neki stručnjaci smatraju da je idealan otporni srčani utiecaj 50-70 otkucaja. Uzroci koji mogu izazvati tahikardiju mogu biti opasni (bolesti srca, anemija) ili samo predstavljaju našu reakciju na uslove u kojima živimo (stres, groznica, trening). Ako primijetite da vaše srce radi brže, prva stvar koju treba uraditi je da se konsultujete sa doktorom.

Related image

Prema brojnim istraživanjima, napravili smo spisak tehnika koje mogu biti prvi lijek u ovoj neprijatnoj situaciji. Ako ne vidite poboljšanja u vašem stanju 15-20 minuta, pozovite hitnu pomoć.

1. Izvršite 'Manevar Valsave'
Valsalva manevar je tehnika disanja koja dovodi do nekoliko brzih promjena u našim srčanim zracima.

Related image

Kako uraditi:

-Pričvrstite nos prstima jedne ruke;
-Zatvorite usta
-Izlazi dah, kao da pušete balon;
-Spustite se, kao da imate kretanje crijeva;
-Radite ovu tehniku oko 10-15 sekundi.

Related image

2. Slušajte "Bezvrijedni" od Marconi Union-a
Postoji pjesma za koju je dokazano da smanjuje nivo anksioznosti za 65%. Marconi Union je ovu kompoziciju stvorio u tijesnoj saradnji sa Lyz Cooper, vodećim zvučnim terapeutom iz Velike Britanije i osnivačem Britanske akademije zvučne terapije. Kombinujući bas, ritam i harmoniju, ova muzika pomaže u smanjenju otkucaja srca i krvnog pritiska i smanjenju nivoa kortizola.

3. Koristite ledenu vodu
Ova metoda je efikasna jer stimuliše vagusni nerv koji, prije svega, pomaže u kontroli srčane frekvencije. Ako osjećate da vam srce brzo pokuša da vam isprati hladnu vodu na licu. Takođe možete potopiti svoje lice u umivaonik ili veliku posudu napunjenu hladnom vodom. Držite lice pod vodom koliko god možete.

4. Namrštite se
Ova tehnika je u blizini Valsalva manevara opisana gore. Sastoji se od 2 koraka:
-Stisnite stomačne mišiće i analni sfinkter;
-Držite se kao da imate kretanje creva.

5. Izvedite karotidnu sinusnu masažu
Masaža karotidnog sinusa takođe pomaže u ubrzanom lupanju srcu. Ova arterija trči niz grlo pored vagalnog nerva. Nježna masaža ove arterije prstima će stimulisati susedni nerv i smanjiti brzinu srca.

Image result for sinusna masaza

6. Pijte hladnu vodu
Prema ovom istraživanju, postoji jednostavan način smanjenja vaših otkucaja srca. Sve što treba da uradite jeste da pijete ledenu vodu. Kada osoba pije ledenu vodu, stimuliše vagusni nerv. Ovo zauzvrat čini srce usporeno kao prirodni refleks.

Image result for ice water

7. Dišite duboko
Autor ovog sajta ima dugu historiju ubrzanog lupanja srca. Priznaje da se osjećao kao da trči za svoj život dok ga proganja bijesan i gladan gepard.
Bilo je uznemirujuće i osjećao se loše dok se to dešavalo. Stoga je stvorio svoje rješenje za rešavanje ovog problema.
-Duboko udišite i izdišite vazduh. Zadržite dah i brojajte do 5, ili koliko dugo možete.
-Polako udahnite i opet izdahnite.
-Ponovite proces.

Image result for duboko disanje

8. Uzmite lijek
Svi znamo da svaki organizam odgovara na tretman liječenja na različite načine. Ako ništa od gore navedene liste ne pomaže i već ste se konsultovali sa doktorom, vrijeme je da razmislite o uzimanju lijekova. Danas postoji puno različitih lijekova koje vam mogu pomoći u ovom problemu.

Image result for lijekovi

 

 

Ne propustite