NEPRIJATAN ZADAH IZ USTA: Rješenje je jednostavnije nego što mislite

Porodica i zdravlje
NEPRIJATAN ZADAH IZ USTA: Rješenje je jednostavnije nego što mislite
.

Prema statističkim podacima, od 5 do 60%0 posto ljudi u svijetu pati od različitih nivoa lošeg zadaha. Čak i kada se svakodnevno brinete za usta i ne jedete bijeli luk, ponekad loš zadah može biti vrlo neprijatan te čak uništiti neki sastanak ili u suštini čitav dan. Šta možete uraditi ako je hitan slučaj i nemate žvakaću gumu pri ruci? Ovde možete naći brza rješenja koja mogu pomoći u ovom problemu.

Image result for bad breath

Svijetla strana pronašla je 5 efikasnih i brzih načina kako se osloboditi lošeg zadaha.

Razlozi zbog kojih imamo loš zadah

Loši mirisi se javljaju zbog bakterija koje se mogu umnožavati kao rezultat loših navika. Ako imate ovaj problem, trebalo bi razmišljati o boljoj higijeni za usta i jezik, i, naravno, o boljim navikama u ishrani. Evo nekih uobičajenih razloga zbog kojih imamo loše dah:

-Jelo puno hrane bogate sumporom.
-Pušenje i alkohol.
-Mikrobiom u ustima.
-Bolesti desni
-Stres i anksioznost.
-Oralne infekcije.
-Gubljenje zuba.

Related image

Evo nekoliko načina kako da se oslobite ovih neugodnih mirisa


1. Pijte mnogo vode
Bakterije u našim ustima oslobađaju gusti plin i pljuvačka spriječava ovo oslobađanje. Više ste hidrirani, manje imate loše dah. Dakle, ako imate suha usta, popijte čašu vode.

Related image

2. Žvaćite biljke poput nane, peršuna ili bosiljka
Preporučuje se da jednom dnevno žvaćete ove biljke radi boljeg zadaha.  Definitivno neće čistiti zube, ali će vas spasiti snažnih mirisom. Veoma je efikasno ali traje samo kratko vrijeme.

Image result for Chew herbs like mint, parsley, or basil for bad breath

Image result for Chew herbs like mint, parsley, or basil for bad breath

3. Jedite jabuke
Uzmite jabuku kad izlazite iz kuće. Jabuke sadrže oksidirane polifenole, koji pomažu u neutralisanju lošeg mirisa u ustima. I one takođe čiste zube zbog njihove teksture.

Image result for eat apple for bad breath

4. Jedite svjež limun
Limoni nisu samo zdravi, već su korisni i za loš dah, jer ubijaju bakterije koje mogu izazvati nepoželjan miris. Preporučuje se da samo sisate parče limuna ili ga istisnete u čaši vode.

Image result for eat lemon for bad breath

5. Stavite gel za disanje u džep
Ako ste stalno imali problem sa lošim zadahom, jednostavno stavite gel za zube u džep ili torbu. To je dobro rješenje za one ljude koji imaju problema sa zglobovima ili mišićima ili ne mogu žvakati žvaku.

Image result for Chew herbs like mint, parsley, or basil for bad breath

Ne propustite