Al-Aksa: Više od 200.000 Palestinaca na džumi

Ramazan
Al-Aksa: Više od 200.000 Palestinaca na džumi
Više od 200.000 vjernika obavilo je prvu ramazansku molitvu petkom u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom dijelu Jerusalima.

Više od 200.000 vjernika obavilo je prvu ramazansku molitvu petkom u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom dijelu Jerusalima.

Tayseir Menniyah iz Gaze nije bio u Jerusalemu dvadeset i pet godina. Ove godine, Izrael mu je izdao dozvolu za putovanje.

On je napustio svoju kuću u zoru kako bi došao do prijelaza Erez, te stigao u Jerusalem na vrijeme za molitvu u Al-Aksa džamiji. Molitva prvog petka u ramazanu predstavlja privilegiju za muslimane. Tayseir je dobio dozvolu, jer je stariji od šezdeset godina.

"Veoma sam sretan da idem u Al-Aksa džamiju nakon dugo vremena. Ublažavanje ograničenja je dobro, ali želimo da pristup imaju svi stanovnici Gaze, bez dobnog ograničenja. Želimo biti u mogućnosti da posjetimo Al-Aksu svaki dan, ne samo petkom", kaže on.

'Gest dobre volje'

Palestincima sa okupirane Zapadne obale dozvoljeno je da se petkom mole u Al Aksa džamiji. Izuzetak ipak predstavljaju muškarci mlađi od 40 godina, koji još trebaju aplicirati za dozvolu. Žene se ne suočavaju sa dobnim ograničenjem. Deseci hiljada Palestinaca već su predali zahtjeve za dozvole.

"Mi kao Palestinci moramo biti u mogućnosti da se krećemo bez dozvole. Provela sam posljednja četiri dana u procesu izdavanja dozvola i to je bilo ponižavajuće. Niko nema pravo da blokira naše svakodnevno kretanje", kaže Kefah Al Dirabani, Palestinka iz Betlehema

Izrael kaže da je to gest dobre volje prema Palestincima za vrijeme ramazana.

"Izraelsko ublažavanje ograničenja kretanja za vrijeme ramazana dolazi u vrijeme pojačane napetosti sa Palestincima i zastoja mirovnih pregovora. Iako su sretni da mogu putovati u Jerusalem, većina Palestinaca smatra da njihova vjerska prava na molitvu ne smiju uopće biti ograničavana", izvještava Nisreen El-Shamayleh, reporterka Al Jazeere.

Ograničavanja slobode

Sloboda kretanja Palestinaca garantirana je međunarodnim pravom, ali Izrael ovo pravo kontinuirano ograničava. Stoga su mnogi Palestinci skeptični.

"Cijeli sistem koji povremeno omogućava prelazak više ljudi, ili smanjuje taj broj u drugim prilikama je neprihvatljiv i mora biti ukinut prema međunarodnom pravu", ističe Mazen Qumsieh, profesor Univerziteta Bir Zeit.

Iako ove mjere privremeno olakšavaju ograničenja za neke Palestince, nastavak izraelske okupacije ostaje trajni neriješeni problem.

Ne propustite