SRBI U NEVJERICI, VOĆE "POLUDJELO": Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred ljeta! (FOTO)

Kiosk
SRBI U NEVJERICI, VOĆE "POLUDJELO": Sazrele višnje, šljive i jabuke kao usred ljeta! (FOTO)
.

Da se vrijeme igra i sa biljkama pokazuju voćke u prokupačkom kraju u Srbiji, jer su u mnogim voćnjacima sazrele višnje, ima i jabuka, a šljiva je skoro pred branje.

Tako je u prokupačkom selu Rečica u nekoliko višnjara ona spremna za branje, čak se i jela. U Velikoj Plani selu koje je ispod Jastrebca, što je čudno jabuke rodile u velikoj količini, kao i u na primjer Rtanjskoj ulici u samom Prokuplju u Srbiji.

 jabuke-u-prokuplju1-830x0

Portal "Telegraf.rs" ranije je pisao o prokupačkom selu Stražava u kojem je šljiva skoro spremna za sazrijevanje.

"Klimatske promjene posljednjih godina uslovile su ovaj drugi rod kod biljaka. Da je samo jedna zima ovakva, ništa se ne bi desilo, ali kako poslednjih godina ona kasni, već su se biljke prilagodile. To može da bude iscrpljujuće za biljku, ali i ne mora da znači"- kažu biolozi sa kojima je razgovarao ovaj portal.

Stručnjaci objašnjavaju da je svaka biljka tokom ljeta prikupila određene rezerve hrane i ona se sada ovim drugim rodom troši. Ipak, to ne mora da znači da će se ta pojava negativno odraziti, jer ako aprila i maja budu savršeni uslovi biljka će nadoknaditi potrošeno.

jabuke-u-prokuplju-620x350

Poljoprivrednici su skeptični i misle da će im ovaj rod totalno uništiti prinose za narednu godinu.

"Nema kiše već dva mjeseca. Još ovo. Šta uopšte da radim sa ovim višnjama koje su rodile. Čak se i po njima vidi da je suša, jer su iako zrele, bez soka"- komentariše poljoprivrednik iz Rečice.

visnja-u-novembru-830x0

Ali mnogima ova pojava nije jasna, te smartaju kako je voće u Srbiji poludjelo.

AKO STE SE IKAD PITALI ČEMU SLUŽE DUGMIĆI NA DŽEPOVIMA FARMERKI: Onda ovo OBAVEZNO pročitajte!

Ne propustite