Punjene pogačice
Lagana priprema pogačica, koje će vas oduševiti fantastičnim okusom.
Sastojci
TIJESTO
– 1 kg brašna tip 400
– 1/2 l mlijeka
– 2 dcl ulja
– 1 kocka svježeg kvasca
– 1 kašičica šećera
– 2 kašičice soli
– 1 prašak za pecivo
– 1 jaje za premazivanje
FIL ZA PUNJENJE
– 300 gr sira
– malo obarenog špinata
– 150 gr na kockice isjeckane salame
– malo soli
Način pripreme
Sve suhe sastojke pomiješajte. Svježi kvasac dodajte u malo mlakog mlijeka sa malo soli, šećera i jednom kašičicom brašna. Ostavite da odstoji. Kada kvasac nadođe dodajte ga u suhe sastojke i dodajte preostale sastojke tijesta. Tijesto dobro izradite, pa onda rastanjite na debljinu otprilike 1,5 centimetara. Pogačice vadite čašom promjera oko 8 centimetara. Poredajte ih u podmazanu tepsiju i ostavite da nadođu. Pomiješajte sve sastojke za fil. Manjom čašicom pravite udubljenja, pa onda udubljenja napunite filom. Ivice premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite 20ak minuta na 200 stepeni dok ne porumene (ovisi od rerne do rerne).
Od ostatka tijesta možete napraviti perece ili pletenice.
Izvor: domacica.com