OVU TRUDNICU SU ŽESTOKO PONIZILI U BOLNICI: "Trudna sam 21 sedmicu i otišla na rutinski pregled, a babica mi rekla OVO"

Zanimljivosti
OVU TRUDNICU SU ŽESTOKO PONIZILI U BOLNICI: "Trudna sam 21 sedmicu i otišla na rutinski pregled, a babica mi rekla OVO"
.

Karin Eglton (44) iz Australije je majka troje djece. Na putu je i četvrto, a Karin kaže da je u bolnici doživjela najveće poniženje....

Karin je, naime, u 21. sedmici trudnoće. Sve ide super glatko, a ona ima dosta iskustva sa drugim stanjem, pa nema baš nikakvih problema.

trudna

Nedavno je, kaže, otišla na rutinski pregled u lokalnu kliniku, a odatle je izašla potpuno ponižena, nakon što joj je babica rekla da "hitno mora na dijetu".

Inače, Karin je visoka 157cm a teška 63 kilograma. Indeks tjelesne mase joj je 25, a samo je jedan kilogram daleko od idealne težine, što je za trudnicu poprilično dobro.

- Isto kilograma imala sam i u prethodne tri trudnoće i nikad, baš nikad, nije se postavljalo pitanje moje navodne gojaznosti. Ovog puta babica me je potpuno ponizila.

trudnna

Ne vidim šta je problem i zašto "hitno moram na dijetu" kada sam se ugojila svega šest kilograma i to u drugoj polovini trudnoće.

Govorim o ovome jer je sve veći pritisak na majke i trudnice, koje ljudi ponižavaju na svakom koraku. Ionako je dovoljno teško izgurati trudnoću i pomiriti se sa novim tijelom, pa ako zaista nije neophodno, babice bi morale da se uzdrže od komentara - poručuje ona.

Donosimo vam uz ovaj članak i prve simptome trudnoće.

Glad
Nastupom trudnoće dolazi i do velikih promjena u tijelu žene. Rastu novi organi koji će pomoći ženi da donese dijete na svijet. Razvijaju se posteljica, plodna voda i pupčana vrpca. Sve to traži dodatnu energiju. Upravo radi toga vjerojatno češće osjećate glad i imate pojačan apetit. Važno je znati da se simptomi gladi mogu javiti i za vrijeme PMS-a, te kod tjeskobe i depresije.

7 razloga zašto ste stalno gladni

 

Mučnina
Mučnina je vrlo jasan pokazatelj trudnoće, pogotovo ako ne prestaje ni nakon nekoliko dana. Kod onih kod kojih se mučnina i povraćanje javljaju u prvim mjesecima trudnoće vrlo lako mogu zaključiti da su trudne. Za to je odgovoran hormon HCG koji održava trudnoću i spriječava pojavu menstruacije. Ako vam se mučnina i povraćanje javljaju često, javite se doktoru kako bi mogao redovno kontrolisati vaše stanje tokom trudnoće.

trudnoća, mučnina, limun, čaj od nane

Vrtoglavica i umor
Kod žena se u ranoj trudnoći često javljaju umor, pospanost i vrtoglavica. Ne brinite, ne radi se o nečemu ozbiljnom, samo o bitnim pokazateljima trudnoće. Pritisak žene se mijenja, opada i premiješta se u donji dio stomaka. Opustite se i često lagano šetajte u prirodi na svježem zraku. Tako ćete vratiti energiju. Ako ovakvo stanje potraje, posjetite liječnika kako biste bili sigurni da se ne radi o nedostatku željeza u organizmu.

 

Gadljivost na hranu
Kod trudnica se javljaju jači osjeti okusa i mirisa, osjetila su im puno bolja. Naučnici su uvjereni da je razlog tome prirodni zaštitni mehanizam trudnice koji je sprečava da konzumira pokvarenu hranu. Tako se ženama počnu gaditi i razni poroci koje su inače konzumirale, kao što su na primjer kafa ili cigarete. Ovo je relativno čest i uobičajen pokazatelj trudnoće.

Unhappy woman at restaurant

Grčevi i nadutost stomaka
Grčevi i nadutost mogu se javiti i kod normalnog menstrualnog ciklusa kao posljednica ovulacije ili za vrijeme PMS-a. Mogu se javiti i kod problema sa zatvorom. Materica se za vrijeme trudnoće povećava, zadebljava i prokrvljava što uzrokuje simptome nadutosti i laganih grčeva kod žena. Žene često mogu prepoznati i razlikovati ove simptome od tegoba sa probavom.

RAZVELE SU SE, A ONDA OBUKLE NAJŠOKANTNIJE HALJINE: Ovo se zove OSVETA, muškarcima dale do znanja šta su izgubili

 

Ne propustite