beta
Ponedjeljak 27. 06. 2022

Prosjaci, galanteri i torbari

Prosjaci i sinovi: Zgode i nezgode dida Kikaša i unuka Matana

Objavljeno:18.06.2015 - 19:00
Nostalgicno » Nostalgija
A A A Times Arial

Po uzoru na predratnu Imotsku krajinu, koja je poznata po regrutaciji brojne i osebujne vojske prosjaka, galantara i torbara, književnik Ivan Raos je napisao scenarij podijeljen u 13 epizoda, a prema kojem je Antun Vrdoljak režisirao televizijsku seriju "Prosjaci i sinovi"

Godine 1984. u domove širom Jugoslavije ušla je ova kultna serija. Ono što je svakako obilježilo seriju jeste mudro savjetovanje "dida Kikaša" i njegovo pripovijedanje unuku Matanu.

Serija pokazuje utjecaj vremena i na prosjački zanat koji su obavljali potomci divendide Prpe, na čelu s Kikašom pa sve do unuka Matana

Kako vrijeme odmiče, tako se i zanat koji nastavlja Kikašov unuk Matan prilagođuje novim mogućnostima i prilikama. Bježeći od golog kamena i sirotinje, koja je sudbina toga kraja, Matan postupno obogaćuje tradiciju novim oblicima zarade s ramena. Što dovitljivošću, a što prijevarom, širi svoju vojsku i plijen da bi uoči rata krenuo i u osvajanje novih tržišta, razmilivši se sa svojim torbama po srednjoj Europi.

matan

Vrijeme Matanovog zanatskog prosijačenja je nešto što je dalo poseban pečat cijeloj seriji. Tako se Matan kroz seriju bori sa raznim zgodama i nezgodama, posebno s njegovom vjernom "pulicijom" i dektivom.

matan-i-dektiva

Osim niza većih ili manjih uloga, serija se pamti i po nekoliko izvanrednih i pravih glumačkih kreacija. Među njima je i Kikaš, u intrepretaciji Fabijana Šovagovića, Matan kojeg glumi Rade Šerbedžija, Vrtirepka Vlaste Knezović i Jokaš Milana Srdoča. U ostalim ulogama ističu se Ilija Ivezić, Uglješa Kojadinović, Mladen Crnobrnja, Špiro Guberina, Iva Marjanović, Miloš Kandić, Biserka Alibegović, Zlatko Madunić, Zdenka Trach, Tena Mascarelli i posebno mali naturščik Stjepan Puljić koji glumi malog Matana Potrku.