Pripremite se za dogovoreni carski rez

Mame i bebe
Pripremite se za dogovoreni carski rez
Ako je majka prenijela trudnoću, ili je prošlo nedovoljno vremena od prošlog carskog reza ili neke druge komplikacije koje bi vaginalnim porodom mogle dovesti do rizika za majku ili dijete, uobičajena je praksa ugovaranje carskog reza. Istraživanja kažu da se gotovo 20 % poroda obavlja carskim rezom.

Ako je majka prenijela trudnoću, ili je prošlo nedovoljno vremena od prošlog carskog reza ili neke druge komplikacije koje bi vaginalnim porodom mogle dovesti do rizika za majku ili dijete, uobičajena je praksa ugovaranje carskog reza. Istraživanja kažu da se gotovo 20 % poroda obavlja carskim rezom.

Svaka majka koja zna datum i vrijeme poroda svakako ima dovoljno vremena da se što bolje pripremi za bebin dolazak. 

Donosimo vam nekoliko stvarčica kojima možete olakšati život:

  • Pripremite se na čekanje

Sat poroda teško je predvidjeti jer se ne može unaprijed procijeniti kolika gužva će biti u rađaoni. Stoga se oboružajte strpljenjem i smislite neku zanimaciju. Imajte uz sebe mobitel, knjigu ili dobro društvo koji će spriječiti mislima da odlutaju i da izgubite optimizam.

  • Ne razmišljajte negativno

Negativne misli prizivaju negativne misli, a stvaranjem nervoze možete si samo naštetiti. Opustite se, budite na telefonu ili u sobi s najpozitivnijom osobom koju poznajete.

  • Odlučite se za anesteziju

Između opće i spinalne anestezije (tijekom koje ste budni, samo gubite osjet od struka na niže) najčešće odlučuje trudnica. Odluka češće pada na spinalnu anesteziju kako bi majka što prije mogla vidjeti dijete, a osim toga istraživanja su pokazala kako te bebe imaju bolje rezultate Apgar testa od onih rođenih pod općom anestezijom. Nakon primanja opće anestezije vrlo brzo ćete zaspati, dok ćete nakon spinalne anestezije biti budni, no osjet ispod struka će otupiti.

  • Hrana

Trudnicama se savjetuje 8 sati prije poroda ne jesti . Djelomično je to zbog lakšeg klistiranja i kako bi stigli ranije isprazniti crijeva, a dijelom kako bi se spriječile mučnine i povraćanje nakon anestezije.

  • Depilacija

Ako ste sami u stanju se obrijati ili otići ranije na depilaciju, učinite to, kako bi izbjegli brijanje u bolnici.

  • Klistir

Zapravo nije tako strašan kao što se čini, to je tek smjesa vode i sapuna kojom se ispune crijeva i nakon nekoliko minuta osjetit ćete snažnu potrebu za obavljanjem nužde.

Uvođenje katetera
Kako neke žene nakon poroda često provedu i cijeli dan u krevetu, u pravilu se uvodi kateter prije izvođenja carskog reza.

  • Razgovor

Iako vjerojatno ne postoji manje prikladno mjesto za intimne razgovore s partnerom, govorite što vam je na pameti. Razgovarajte s babicom ili nekim tko je uz vas čak i o svakodnevnim stvarima što će smanjiti napetost i olakšati vam.

  • Torba za rodilište

Ako imate dogovoren carski rez, unaprijed se pripremite nato da možda nećete biti najbolje raspoloženi sljedeći dan, u slučaju slabosti i pospanosti, dobro će vam doći da je sve u torbi promišljeno složeno da već s kreveta bez puno micanja možete dohvatiti što vam treba.

  • Mirovanje

Unaprijed se pripremite na to da ćete možda morati mirovati. Svaki pokret nakon carskog reza može biti bolan, stoga se ne ustručavajte zamoliti sestre ili cimerice koje se bolje osjećaju za pomoć.

Nakon što je beba rođena kratko ćete ju vidjeti, a potom će ona biti odvedena na vaganje, kupanje i provjeru je li s bebom sve u najboljem redu, a vama će nakon toga biti izvađena posteljica i obavljeno šivanje.

Kako ćete se osjećati sljedeće dane nakon poroda i koliko brzo ćete se oporavljati vrlo je individualna stvar, no ne sramite se zatražiti pomoć i uživajte u mirovanju.

Ne propustite