Europske berze porasle, ulagači i dalje oprezni

Biznis
Europske berze porasle, ulagači i dalje oprezni
.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošle sedmice, no trguje se oprezno dok kompanije izvješćuju o kvartalnim poslovnim rezultatima.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,5 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,55 posto, na 6.979 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 posto, na 11.252 boda.

Oporavak nakon oštrog pada

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, ti indeksi jutros nadoknađuju dio gubitaka.

Pritom su među najvećim dobitnicama bankarske dionice, nakon što je britanska banka HSBC izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Pozitivno je na taj sektor utjecala i odluka agencije Standard & Poor's da zadrži rejting Italije na dosadašnjim razinama. No, smanjila je izglede za rejting sa stabilnih na negativne.

Na burzama se trguje oprezno jer su razlozi koji su posljednjih tjedana uzdrmali tržišta i dalje prisutni - od rasta kamata u SAD-u, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva, tenzija između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita, ali i zbog predstojećih izbora za američki Kongres.

„Nastavlja se sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata, a političke tenzije u SAD-u, Italiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji i dalje će izazivati nesigurnost na tržištima”, kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 21.149 bodova.

Ne propustite