Ona sir i kiselo vrhnje u frižideru UVIJEK DRŽI 'NAOPAKO': Kada čujete razlog i ćete odmah uraditi isto!

Praktična žena
Ona sir i kiselo vrhnje u frižideru UVIJEK DRŽI 'NAOPAKO': Kada čujete razlog i ćete odmah uraditi isto!
.

Svatko želi najbolju i najsvježiju hranu za sebe i svoju porodicu, ali nemamo uvijek mogućnost  za odlazak u trgovinu svaki dan. Zato se neizbježno suočavamo s potrebom održavanja hrane svježom duže vrijeme.

Ovo je nekoliko trikova koji će vam pomoći u tome:

1. Zamrzavanje mlijeka

h1

Ako ste kupili galon mlijeka i tek tada ste shvatili da idete na godišnji odmor, ne brinite, neće se pokvariti - ako ga zamrznete. Međutim, postoji nekoliko pravila. Izlijte malo mlijeka prije zamrzavanja, jer će se zamrzavanjem povećati volumen. Najbolje je zamrznuti svježe mlijeko i ne držati ga u zamrzivaču duže od 4 do 6 sedmica

2. Zamrzavanje jaja u kalupu za led

h2

Ponekad nismo u mogućnosti iskoristiti sva jaja dok su svježa, ili koristimo samo bjelanjke, dok nam žumance ostaje. Bez brige, i ona se mogu zamrznuti! Samo ih ubacite u kalup i dodajte malo soli ili šećera (to će sačuvati njihovu teksturu). Zatim ih upotrijebite po potrebi.

STRUČNJAK ZA SIGURNOST HRANE IZNIO STRAŠNE PODATKE: Ovih sedam namirnica ni za živu glavu ne kupujte u supermarketima

3. Zadržavanje omiljenog umaka u kesama za zamrzavanje

h3

Preostali umak je još jedan kandidat za zamrzavanje.

4. Zelena salata zamotana u papirnati ručnik ostat će duže svježa

h4

Zelena salata ostaje svježa, čak i sedmicu, ako listove omotate papirnatim ručnikom. Suvišna vlažnost će se upiti u papir i neće dopustiti da se listovi osuše.

5. Jabuke se mogu pohraniti u hladnjak i na nekoliko mjeseci

h5

Jedina stvar koju treba imati na umu je da ne biste trebali dopustiti da se dodiruju kako ne bi došlo do oštećenja takvim kontaktom. Zamotajte svaku od njih u novinski papir, na primjer.

6. Skladištite mrkve u pijesku da ih održite svježe

h6

Vrtlari preporučuju pohranjivanje mrkve u pijesak, što uopće ne iznenađuje: pijesak smanjuje isparavanje vode i usporava truljenje.

7. Kravlji sir i kiselo vrhnje ''spasite'' okretanjem naopako

h7

Vaš sir i vrhnje će ostati svježi i do dva puta duže ako ih stavite u frižider naopako. To će stvoriti vakuum koji sprječava rast bakterija.

8. Luk će ostati svjež ako ga stavite u čašu vode

h8

Mladi luk može zadržati svježinu duže ako ga držite u posudi s vodom.

9. Svježe zelje se najbolje  čuva u staklenim posudama

h9

Luk, češnjak ili peršin zadržat će okus i mjesec dana kada se pohranjuju ovako. Zelen neće trunuti, sušiti se ili izgubiti miris.

10. Sačuvajte med od oksidacije pohranjivanjem u staklenu posudu

h10

Med može godinama zadržati korisna svojstva, ali  važno ga je pravilno pohraniti. Najbolji spremnik za to je tamno staklo s dobrim poklopcem.

NJEMAČKI NOBELOVAC ZAPREPASTIO SVIJET: Rak se dobija od ove DVIJE NAMIRNICE, da su znali ljudi još bi bili živi

Ne propustite