STRUČNJAK ZA SIGURNOST HRANE IZNIO STRAŠNE PODATKE: Ovih sedam namirnica ni za živu glavu ne kupujte u supermarketima
Bill Marler stručnjak je za sigurnost hrane.
On je za Bussines Insider nabrojao prehrambene proizvode koji su najviše podložni zarazana i kvarenju.
1. Unaprijed rezano voće i povrće
Rezanje i pakiranje je “savršen način za multipliciranje kukaca”, kaže Marler. Što više ljudi dira hranu prije vas, veća je mogućnost zaraze.
![]()
2. Kišnica i voda iz rijeka i jezera
![]()
-Sve ono od čega se možete razboljeti nalazi se u nefiltriranoj vodi – tvrdi Marler. Nepročišćena voda gotovo uvijek sadrži životinjske fekalije od kojih vrlo lako možete zaraditi probavne smetnje, ali i opasnije bolesti. Takva voda širi Escherichiju Coli i hepatitis A, koje mogu imati i smrtonosne posljedice.
3. Klice
![]()
Iako su navodno jako zdrave i prodaju se u trgovinama zdravom hranom, klice su veliki prijenosnici salmonele i E. Coli.
- Ja ih uopće ne konzumiram – konstatirao je stručnjak za sigurnost hrane.
4. Neobrađeno brašno
![]()
Većina ljudi smatra da je obično brašno bezopasno, ali zapravo je veliki prijenosnik bakterija. Sirovo, neobrađeno brašno uzorkovalo je infekciju E. Coli u 24 američke države. Marler kaže da većina ljudi smatra kako je najveći problem u sirovom tijestu neobrađeno jaje, ali zapravo je i neobrađeno brašno. Najveći problem je što ga čak ne morate ni pojesti, sirovo brašno može vas zaraziti i ako nakon njegove upotrebe ne operete ruke.
5. Sirovo meso
![]()
Marler tvrdi kako se meso treba termički obraditi na temperaturi većoj od 160 stupnjeva kako bi se ubile sve bakterije.
6. Sirova jaja
![]()
Prijašnje epidemije salmonele su nas uglavnom naučile da se jaja uvijek moraju obraditi pa tek onda konzumirati. Isto preporučuje i Marler.
7. Nepasterizirano mlijeko i sok
![]()
Slično kao s promoviranjem konzumiranja vode iz jezera ili kišnica, u zadnje vrijeme se ljudima savjetuje da piju što više nepasteriziranih pića jer tako navodno u organizam unose više nutritivnih vrijednosti.
- Nema nikakvog smisla piti piće koje u sebi može imati bakterije, viruse i parazite, ako se to sve može izbjeći jednostavnim procesom pasterizacije – tvrdi Marler.